Blogg gratis Logga in

16 Sep, 2007

Internationell Hamsun-konferens i Tromsö med georgiska undertoner

Skrivet av georgien 12:21 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Hamsuns kaukasiska mysterier - en film av Olga Zhgenti

Den georgiska regissören och manusförfattaren Olga Zhgenti föreläser och visar film under den fjärde internationella Hamsun-konferensen på universitetet i Tromsö den 20-21 september 2007. Äntligen tycks Olga få den uppmärksamhet hon förtjänar med sin senaste film om nobelpristagaren i litteratur från 1920, Knut Hamsun. Dokumentären som på engelska har namnet Knut Hamsun’s Caucasian Mysteries beskriver Hamsuns vistelse och spåren efter honom i Georgien. Har ni vägarna förbi staden Batumi vid Svarta havet i Georgien bör ni passa på att besöka det nyöppnade muséet där, som visar upp bröderna Nobels och Hamsuns påverkan på regionen.

Initiativrika Olga är dessutom ordförande i Hamsunsällskapet i Kaukasus och så är hon ju dotter till en av Georgiens största regissörer och manusförfattare, Suliko Zhgenti. Hon kommer nog att låta höra tala om sig mer i framtiden.

För bara en månad sedan visades också dokumentärfilmen för en bredare publik under Hamsun och Ibsen-dagarna i Grimstad, en litteraturfestival som tar sikte på författarnas liv och diktning. Vill man veta mer om Knut Hamsun kan man titta på filmen Hamsun av Jan Troell med Max von Sydow i huvudrollen som hade biopremiär 1996 och som även finns på video och DVD att hyra eller att köpa i mer välsorterade butiker.

Läs mer:

Hamsunsällskapet

Om konferensen

Om filmen

I Hamsuns spår


kommentarer