Blogg gratis Logga in

8 Jul, 2007

Georgisk prins krigsfånge i Stockholm

Skrivet av georgien 13:57 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (1) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Vi har länge haft för avsikt att berätta om Georgiens mest kända minnesmärke i Sverige. Här kommer äntligen historien om Prinsen av Imeretien (Imereti).

Vid Slussplan 4 i Stockholm, utanpå det gamla Linnéhuset vid Karl Johan slussen i Gamla Stan, finns en liten anspråkslös plakett, sirligt utformad och med skrift på svenska och georgiska. Minnestavlan skildrar ödet för Aleksandre Bagrationi, Prinsen av Imeretien eller Prinsen av Melite, som tillfångatogs av svenska styrkor vid slaget vid Narva år 1700 och som tillbringade åren 1701-1711 i Sverige.

Det lilla minnesmärket sattes upp av Stockholms stadsmuseum vid en ceremoni 1996 med professorn och ordföranden för Aleksandre och Peter Bagrationi internationella stiftelse, Djuansher Vateishvili, som hedersgäst och talare.

Historien förtäljer att Prins Aleksandre Archilovich Bagrationi fördes tillsammans med generalerna Dolgurkij, Buturlin, Golovin, Trubetskoi och Weide som krigsfångar till Stockholm, dit de anlände den 28 maj 1701. De inkvarterades på olika platser i Stockholm och Bagrationi eller Batonishvili som han också kallades, bodde vid Slussplan i samma hus där Carl von Linné skulle flytta in lite senare, från oktober 1706 till senhösten 1710. Prinsen skulle efter den ryska segern vid Viborg utväxlas mot svenska krigsfångar, dock inte Carl Piper, som det felaktigt står på tavlan. Dessvärre, på väg hem till Ryssland, dog den kaukasiske arvfursten Bagrationi i Piteå i februari 1711. Hans kvarlevor fördes sedan till Don-klostret i Moskva där han fortfarande ligger begravd.

Intresserade kan läsa mer om Batonishvilis öde i en uppsats skriven av hedersdoktorn vid Umeå universitet, Per Tingbrand, med titeln ”Alexander av Imeretien (1674-1711) - Rysk krigsfånge, som avled i Piteå”. Uppsatsen ingår i Pitebygdens Fornminnesförenings Årsbok 1997 som kan beställas från Piteå Museum till det facila priset av 30:-. Kan man ryska så finns det också ett kapitel om Aleksandre Bagrationi i Djuansher Vateishvilis bok från 2003 ”Gruziia i evropeiskie strany”.

Stort tack till:

Åke Abrahamsson, bortgången fil dr och tidigare antikvarie vid Stockholms stadsmuseum

Viveca Carlsson, antikvarie vid Centralarkivet i Piteå kommun

Bengt O. Karlsson, ekonom och internationell rådgivare i Wien

Joakim Enwall, docent i sinologi och georgienvän

Djuansher Vateishvili, professor i historia och ordförande för Aleksandre och Peter Bagrationi internationella stiftelse

Levan Z. Urushadze, fil dr i historia och ordförande för georgiska avdelningen för internationellt främjande av vetenskaplig forskning

Läs mer:

Wikipedia

Wikipedia

Bagrationiätten

The Royal House of Georgia

Norstedts


kommentarer

Stor tack för denna artikel som rätar ut en hel del av de frågetecken som fanns i mitt blogginlägg från 2004 som ni vänligen länkat till under rubriken "Om minnesmärket" ovan. Naturligtvis skall jag införskaffa Tingbrands uppsats snarast.

En obesvarad men intressant fråga är varifrån Bagrationi fick sin titel "Prinsen av Melite" eller möjligen "Meliten". Melite skulle ju ha varit den ö på vilken aposteln Paulus strandade efter sitt skeppsbrott och tolkas slentrianmässigt som "Malta" även om alternativa tolkningar finns. (Se mitt inlägg.) Vidare uppger minnestavlan att han var "författare" - en uppgift som jag inte kunnat få belagd. Kanske säger Tingbrand något om detta.

(PS: Mitt förnamn är "Bengt" inte "Hans".)

Skrivet av Bengt O. Karlsson 09 Jul 2007, 13:57