Blogg gratis Logga in

6 Jun, 2007

Grekland anmäls för diskriminering av georgier

Skrivet av georgien 12:50 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (2) | Trackback Trackbacks (0) | Turism

Schengenvisum

Grekiska staten och Greklands konsulat i Georgiens huvudstad Tbilisi anmäldes idag för diskriminering och kränkande särbehandling av georgier till EU-kommissionen. Det grekiska konsulatet i Tbilisi handlägger visumärenden för resande från Georgien till Sverige.

Det grekiska konsulatet har konstant dragit på sig visumsökandes missnöje med hur de behandlas när de söker visum och de långa handläggningstiderna, nu på över tre månader, om det över huvudtaget går att boka en tid eller att få kontakt med en handläggare.

Grekland har under lång tid misskött sina åtaganden gentemot den svenska staten och gentemot georgier resande till Sverige. Det råder för närvarande stora skillnader i servicenivåer och bemötande mellan de olika EU-konsulaten som utfärdar Schengenvisum i Georgien. Vi vill därför att Sverige säger upp avtalet med Grekland och att Sverige tar sitt ansvar för sina georgiska besökare, antingen genom att öppna ett eget konsulat i Tbilisi eller att byta till något av de andra representationernas kontor. Särskilt upprörande är uppgifter om att man kan betala agenter för att få ett Schengenvisum från det grekiska konsulatet.

Den senaste visumskandalen i raden drabbade Ekaterine Gagoshidze, georgiska och nybliven svensk medborgare, och som idag på Sveriges nationaldag skulle ha firat medborgarskapsceremonin på Stockholms stadshus med sin mamma som bjudits in särskilt för detta. ”Min mamma fick inte tid för en visumintervju förrän den 19 juni, trots att visumförfarandet inleddes redan i början på april och kan därför inte vara med. Det känns så sorgligt”, säger en gråtfärdig Ekaterine.

Det är inte bara privatpersoner som har haft bekymmer med visum, även georgiska landslag, journalister på uppdrag, musiker och andra har haft problem. Det innebär att Grekland dessutom reser handelshinder mot Georgien, vilket, om inte annat, borde få den georgiska regeringen att agera i frågan.

Vi uppmanar alla som utsatts för diskriminering och oegentligheter att anmäla detta till EU-kommissionen. Information om hur man går till väga och en blankett man kan använda för anmälan finns på nedanstående länk.

EU-kommissionen

Både Grekland och Sverige får skämmas under resterande tid av det europeiska året för lika möjligheter för alla.

Mänskliga rättigheter i Sverige

Europeiska året för lika möjligheter för alla


Fakta:

Det grekiska konsulatet i Georgiens huvudstad Tbilisi utfärdar Schengenvisum för resande till Sverige sedan hösten 2005 då Sverige saknar konsulat i Georgien.

kommentarer

Hejsan! Först: tack för en fantastisk samling av information och länkar om Georgien! En stor hjälp för mig.

Sedan en fråga: vet någon något om framkomligheten över gränsen vid Vladikavkas? För tillfället.

Hälsningar Therese

Skrivet av Therese 08 Jun 2007, 09:46

Hej igen! Jag har hittat svaret på georgiens departemenst för turism, det stod lite på en kant. Alla gränser mot Ryssland stängda, utom båt från Sochy.
Therese

Skrivet av Therese 10 Jun 2007, 09:32