Blogg gratis Logga in

6 Mar, 2007

Kulinarisk arkeolog föreläser i Georgien

Skrivet av georgien 20:18 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (2) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Nobels middagar - en bok av Ulrica Söderlind

Mathistorikern och gastronomen Ulrica Söderlind, Fil Dr i ekonomisk historia och doktorand i arkeologi, reser i veckan till Georgien för att föreläsa kring sin avhandling om mat och matkultur på universitetet i Tbilisi. Föreläsningarna kommer säkert att uppskattas bland matglada georgier. Hon kommer även att berätta kring sitt spännande arkeologiska projekt i Lemlands kommun på Åland där utgrävningar sker även i sommar vid den gamla sjökrogen i Rödhamn. Rödhamns sjökrog var en krog för sjöfarare som etablerades i mitten av 1700-talet och var igång fram till 1900-talets början. Idag återstår inte mycket av det forntida Rödhamn så sökandet efter historien fortsätter och i år även med benäget georgiskt bistånd. Tre arkeologer från Georgien kommer att delta i utgrävningarna i sommar.

Ulrica har länge haft kontakt med den georgiske arkeologen och professorn Vakhtang Licheli och förra sommaren så blev det äntligen av att åka till Georgien. Under vistelsen medverkade hon också i arkeologiska utgrävningar vid kyrkan i Atskuri längs floden Mtkvari och vid Paravanisjön. Från den senare utgrävningen publicerade hon en artikel som finns att läsa i Marinarkeologisk tidskrift (03/06).

Stockholms universitet

Nobelstiftelsen

Ålandstidningen

Ålandstidningen

Rödhamn

Atskuri

Hvino News


kommentarer

Skulle vara intresant att lära mer om mat från Georgien.Har själv en recept sida som du kanske gilla http://www.receptguide.info/

Skrivet av L.B 09 Mar 2007, 08:36

Georgien är bästa landet ever!!!! Jätte trevliga människor!! Georgien ROCKS!!!!

Skrivet av Rubi 09 Mar 2007, 19:57