Blogg gratis Logga in

19 Feb, 2007

Slutrapport och disputation kring vikingatåget till Georgien

Skrivet av georgien 22:46 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Håkan Altrock, skeppare och expeditionsledare för Expedition Vittfarne, har nu färdigställt slutrapporten från den vetenskapliga expeditionen från Ukraina till Georgien och Azerbajdzjan sommaren 2004. Rapporten som har titeln ”Expedition Vittfarne; ett vetenskapligt experiment i Ingvar den vittfarnes kölvatten” finns att låna på Vitterhetsakademins bibliotek, Storgatan 41 i Stockholm.

Dagsaktuell är även marinarkeologen Gunilla Larsson som disputerar på Uppsala universitet den 3 mars 2007 med sin avhandling ”Ship and Society: Maritime Ideology in Late Iron Age Sweden”. Opponent är initiativtagaren till Expedition Vittfarne, Fil Dr Mats G. Larsson som skrivit boken ”Ett ödestigert vikingatåg; Ingvar den vittfarnes resa 1036-1041”. Gunilla, som också hon deltog i Expedition Vittfarne, genomförde sommaren 2005 preliminära arkeologiska utgrävningar i Georgien för att söka spår efter vikingatåget. Om finanserna tillåter kan riktiga utgrävningar komma att påbörjas till sensommaren eller hösten.

Om man längtar efter att resa och använder lite modernare och snabbare transportmedel som flyg, så kan man passa på att beskåda en av de hittills 26 upptäckta runstenarna från Ingvarståget som finns utställd i terminal 2 på Arlanda flygplats. Stenen, som restes till minne av Torbjörn, hittades så sent som 1990 vid schaktningsarbetena för motorvägsbygget av Arlandavägen vid Måbypåfarten.

Läs mer om runstenar:

Populär Historia

Wikipedia

Sigtunas runstenar

Läs mer:

Föreningen Vittfarne

Dokumentärfilmen

Expedition Vittfarne


kommentarer