Blogg gratis Logga in

23 Okt, 2006

Nobelmuseum öppnas i Georgien

Skrivet av georgien 21:47 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

I dagarna anländer Dato Tskhadadze från Georgien till Stockholm för att slutföra förhandlingarna med Nobelfamiljen om invigningen av ett Nobelmuseum i staden Batumi, en stad i västra Georgien belägen vid Svarta havet. Enligt uppgifter från Georgien kommer muséet att inrymmas i Nobelhuset (gamla polisstationen) i Batumi och invigs den 21 december 2006. Dato Tskhadadze är känd för sitt tidigare arbete med det Sovjetiska ockupationsmuséet i Tbilisi som öppnades i våras och han kommer till Stockholm direkt från Warszawa där han mött kolleger från det Sovjetiska ockupationsmuséet i Polen.

Varför öppnar man då ett Nobelmuseum i Georgien? Svaret är givet. Den första oljeledningen till Batumi från bröderna Nobels oljefält i Azerbajdzjans huvudstad Baku färdigställdes 1904. Oljeledningen var då den största oljeledning som byggts i världen och har naturligtvis haft stor betydelse både för Georgien och den europeiska kontinenten i början av 1900-talet.

Bröderna Ludvig och Robert Nobel som anlade oljeindustrin i Baku har förstås satt sina spår i historien, liksom deras bror Alfred Nobel, dynamitens uppfinnare och instiftare till Nobelpriset. Deras arbete och gärningar i Kaukasus har uppmärksammats av Brita Åsbrink, tidigare styrelseledamot i Föreningen Vittfarne, som skrivit en bok om detta med titeln ”Ludvig Nobel: ”Petrolium har en lysande framtid!”. Boken inspirerade sedan Sveriges Television att göra en dokumentär om bröderna kallad ”Röd sol över Nobels oljefält".

Dagsaktuell är också georgiskan Olga Zhgenti, dotter till den berömde manusförfattaren och filmregissören Suliko Zhgenti, med en ny filmdokumentär om Nobels äventyr i Kaukasus. Dokumentären produceras med stöd från både Georgien och Azerbajdzjan. Olga har även gjort en dokumentär om den norske nobelpristagaren i litteratur 1920, Knut Hamsun, med titeln ”Caucasian Mysteries” som har nominerats till Stockholms filmfestival i höst.

Boken om bröderna Nobel

SVT:s dokumentär

Sveriges Radio

Nobelmuseum

Nobelmuséet i Karlskoga

Nobelpriset

Batumi


kommentarer