Blogg gratis Logga in

29 Jul, 2006

Svensk-georgiska föreningen möter Georgiens patriark

Skrivet av georgien 11:18 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (3) | Trackback Trackbacks (0) | Religion

I möte med Georgiens patriark, Ilia II

Svensk-georgiska föreningen träffade här om dagen den georgiska kyrkans högste företrädare, Georgiens patriark, Ilia II (katalikos patriark Ilia meore). Patriarken ville veta mer om den georgiska diasporans önskan att etablera en georgisk-ortodox kyrka i Sverige. Detta med anledning av flera TV-program som sänts på georgisk TV i frågan.

Initiavtivtagare till en officiell framställan till det georgiska patriarkatet är subdiakon Mzeguli Eshkeridze, snart prästvigd inom den georgiska kyrkan och som skulle kunna axla upgiften med stöd av den georgiska diasporan i Sverige. Ilia II ställde sig positiv till det hela, vilket bådar gott för framtiden.

Under besöket berättade patriarken att han själv besökt Uppsala 1968 i samband med ett världskyrkomöte där och mött självaste kung Gustaf VI Adolf. Den vänlige Ilia II som överlevt många presidenter anses av många andra kyrkoföreträdare som ett levande helgon och han röner stor uppskattning på många håll i världen.

Vi fick också hans välsignelse både för kommande planer och som personer.

Georgiska patriarkatet

Svensk-georgiska föreningen

Radio Iveria


kommentarer

God afton,
Kanske kan jag få svar på en fråga som jag burit på en tid. I Georgien har det funnits en folkgrupp som kallas "Migreler". De lär ha ett eget språk. Finns Migrelerna fortfarande kvar och varifrån har dessa sitt ursprung?
Med vänlig hälsning Pelle A Frisk.

Skrivet av Pelle A Frisk 27 Dec 2007, 17:33

Jo, det är riktigt megrelerna kommer från nuvarande Samegrelo i västra Georgien och har sitt eget språk som kallas för megrelska eller mingrelska på svenska. Megrelska och laz utgör den kolchidska grenen av de kartvelska språken. Megrelerna finns fortfarande kvar och är ett trevligt folk med stark dialekt, tar hand om varandra och och anser sig för övrigt vara de ursprungliga georgierna.

Du kan läsa mer om megrelerna i den här boken:
The Mingrelians and Svans
Hardcover: 256 pages
Publisher: RoutledgeCurzon (25 Dec 2001)
ISBN-10: 070071314X
ISBN-13: 978-0700713141

Karina Vamling, Revaz Tchantouria och Manana Kock-Kobaidze vid IMER på Malmö högskola har skrivit en grammatik för megrelskan.

http://www.ling.lu.se/projects/Megrelian/

Här har du några utmärkta länkar som ger svar på dina frågor:

http://en.wikipedia.org/wiki/Samegrelo

http://www.everyculture.com/Russia-Eurasia-China/Mingrelians-Orientation.html

Kan du inte öppna länkarna hör av dig till e-postadressen ovan så skickar vi dem med e-post.

Med vänlig hälsning
Svensk-georgiska föreningen

Skrivet av Svensk-georgiska föreningen 01 Jan 2008, 18:46

Fick av en händelse se att ni svarat på min fråga för något år sedan. Tack för det. Orsaken till att jag överhuvud taget upptäckte att det fanns ett folk som heter Megreler var att jag läste i boken "Chrustjov minns" sid 314, där han skriver att Beria var megrel.
Senare fick jag också se i boken "Stalin, den röde tzaren och hans hov" av Montefiore, att Beria var född i närheten av Suchumi, att han var av megrelisk släkt, hade en from georgisk mor och var förmodligen oäkta son till en abchazisk godsägare (sid 89). På sidan 547 i sistnämnda bok står det också att Stalin misstänkte Beria för att stå judarna alltför nära. Detta förhållande var kanske källan till ryktet om att Beria själv var "hemlig" jude.
Allt detta är mycket intressant!
Var Berias fromma moder i själva verket judinna, eller var Berias fader av judisk börd?
Är det megrelska folket av judisk börd? Det finns ju historiska förbindelser sedan 1000 år med det judiskt Cazariska riket som låg mellan Svarta havet och Kaspiska havet.Själv är jag vän av det judiska folket och var med om en båttransport av närmare 160 judar från Sotchi till Haifa.
Gör vad ni kan för att på E-mail svara på frågorna, och Ett varmt tack på förhand.

Hälsn Pelle A Frisk

Skrivet av Pelle A Frisk 14 Feb 2009, 17:11