Blogg gratis Logga in

12 Jun, 2006

Balanchine - i ropet igen

Skrivet av georgien 21:02 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

George Balanchine - georgisk koreograf

Den bortgångne georgiske koreografen George Balanchine eller Giorgi Balanchivadze som han hette innan han bytte namn är åter i ropet. Han är vida erkänd som 1900-talets främste koreograf och 100-årsjubiléet av hans födelse firades över hela världen 2004. Jubiléet firades även i Sverige med en dansföreställning i Vitabergsparken på Södermalm i Stockholm med New York City Ballet som han grundade 1948 tillsammans med Lincoln Kirstein. Även Kungliga Operan, Kungliga Baletten, Dansmuséet och många, många andra hedrade hans minne med föreställningar och evenemang av olika slag i samband med 100-årsfirandet.

Nu ges nya föreställningar och uppträdanden med knytning till George Balanchine på flera håll i världen, bl a med Norges, Finlands och Frankrikes nationaloperor, New York City Ballet, Suzanne Farrell Ballet, Bostonbaletten, Mariinskybaletten och Hamburgbaletten.

Giorgi föddes i S:t Petersburg 1904 och flyttade till Paris 1924 och sedan till USA 1933. Fadern var georgier och modern ryska. Han var ett tag gift med norskättade Vera Zorina eller Eva Brigitta Hartwig som hon hette innan hon bytte namn. Vera gjorde en strålande karriär både som ballerina och filmstjärna. Hon krönte egentligen sin karriär då hon utnämndes till chef för den Norska Operan på 70-talet, även om hon valde att tacka nej till erbjudandet av personliga skäl.

Vi väntar nu med spänning på nästa Balanchine-evenemang i Sverige.

Läs mer:

The George Balanchine Foundation

George Balanchine

Släkten Balanchivadze

Familjen Balanchivadze

Vera Zorina

Vera Zorina


kommentarer