Blogg gratis Logga in

12 Feb, 2009

Nationell final för Eurovision Song Contest i Georgien

Skrivet av georgien 14:31 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Eurovision Song Contest 2009

Den 18 februari 2009 avgörs vem som ska representera Georgien i Eurovision Song Contest i Moskva i maj 2009. Den nationella finalen sänds direkt över den georgiska statstelevisionen och vinnaren utses av en expertjury i kombination med SMS-röstning. De tio bidragen som tävlar om resan till Ryssland framförs av:

  1. Tika Phatsatsia
  2. Bachi Kitiashvili and Bermukha
  3. Anri Jokhadze
  4. Stephane and 3G
  5. Keti Orjonikidze
  6. Boris Bedia
  7. November (Davit Mchedlishvili, Davit Jokhadze, Kobi Manjgaladze, Giorgi Kakalashvili, Sandro Zhgenti)
  8. Nodiko Tatishvili
  9. Giorgi Maisuradze
  10. Tony Omaily, Sopho Kakulia, Marika Asatiani, Anano Mzhavia, Nodar Tatishvili and Guga Aphtsiauri

Georgien deltog i sångtävlingen första gången 2007 och då framförde Sophpo Khalvashi bidraget My Story. Georgien deltar i den här festivalen trots att man tidigare aviserat att man skulle avstå med anledning av kriget med Ryssland i augusti förra året. Vid eurovisionsschlagerfestivalen i Belgrad förra året kom georgiskan Diana Gurtskaya på en elfte plats med sången Peace Will Come. Inte ens den titeln kunde förhindra krigsutbrottet så vi hoppas att en sång med ett annat tema vinner i år.

Nämnas kan också i detta sammanhang att Georgien vann den yngre upplagan av eurovisionsschlagerfestivalen, Junior Eurovision Song Contest, som hölls i Lemesos på Cypern för ett par månader sedan. Ungdomarna i Bzikibi vann med sången Bzz…!

Finalen för melodifestivalen i Sverige avgörs den 14 mars 2009 i Globen i Stockholm. Kvarvarande deltlävlingar äger rum i Skellefteå den 14 februari, i Leksand den 21 februari, i Malmö den 28 februari och så andra chansen i Norrköping den 7 mars.

Vi önskar de tävlande lycka till!

ESC Georgien

Eurovision Song Contest 2009

Melodifestivalen i SVT

Junior Eurovision Song Contest

Eurovisionen 1961


kommentarer