Blogg gratis Logga in

19 Sep, 2008

Svenska bidraget till EU:s insats i Georgien är på väg

Skrivet av georgien 08:32 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Sveriges bidrag till den nyupprättade övervakningsmissionen i Georgien (EUMM Georgia) har fått startorder. Den svenska regeringen fattade under regeringssammanträdet igår det formella beslutet att skicka snabbinsatsstyrkan med civila observatörer, logistikstöd och materiel till Georgien för att skapa förutsättningar för implementeringen av de sex punkterna i eldupphöravtalet. Styrkan, som uppgår till 25 personer, utgörs av personal rekryterade av Folke Bernadotteakademin, Rikspolisstyrelsen och Räddningsverket under ledning av den internationellt välmeriterade kontingentschefen Per-Erik Korström. Förtruppen anländer till Georgien under helgen och huvudstyrkan åker i början av nästa vecka.

EUMM, som i nuläget uppgår till totalt 352 personer, består av personal från Sverige, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Spanien, Rumänien och Estland. Styrkan kommer att ledas av den tyske ambassadören Hansjörg Haber med den pensionerade franske generalen Gilles Janvier som ställföreträdande missionschef.

Samtidigt har förhandlingarna rörande utsändandet av ytterligare 80 militära observatörer till Georgien strandat inom Organisationen för säkerhet samarbete i Europa (OSSE). Om och när dessa kan komma iväg är för närvarande oklart.

Det finns i nuläget även en viss oro för att FN:s mission i Abchasien kan få svårigheter att få sitt mandat utökat eller till och med förlängt av säkerhetsrådet. Det nuvarande mandatet löper ut den 15 oktober 2008.

Regeringen

Sveriges Radio

Svenska Dagbladet

Dagens Nyheter

Sveriges Radio P4 Radio Väst

Hela Gotland

Sveriges Radio Radio Gotland

Svenska Dagbladet

Räddningsverket

YLE

Civil Georgia

EUMM

EUMM Georgia

German Embassy

Göteborgs-Posten

Civil Georgia


kommentarer