Blogg gratis Logga in

13 Sep, 2008

Ryssland inleder reträtten från Georgien

Skrivet av georgien 23:59 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (5) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Karta över Georgien och utbrytarrepublikerna

Idag inledde Ryssland sin reträtt från de västligaste delarna av Georgien som enligt avtalet mellan Ryssland och EU ska vara genomförd senast den 15 september. De ryska styrkorna har lämnat hamnstaden Poti, Senaki och Pirveli Maisi, vilket bekräftas av både Ryssland och Georgien. Ryssland har även gått med på att dra sig tillbaka från de övriga platserna i de facto Georgien senast tio dagar efter att EU:s observatörer kommit på plats. Ryssland har kvar omkring 1200 soldater på 19 posteringar i buffertzonen, tolv utanför Sydossetien och sju utanför Abchasien. Minst 200 EU-observatörer kommer i månadsskiftet att skickas områdena som gränsar till Sydossetien och Abchasien. Dessa blir ett bra komplement till de hundratalet observatörer som Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa redan utlovat. Även FN kommer sannolikt att utöka sin styrka i Abchasien. Ryssland avser åtminstone inledningsvis att behålla totalt 7600 soldater i utbrytarrepublikerna, det vill säga runt 3800 soldater i vardera.

Enligt den senaste beräkningen från den georgiska regeringen och flyktingorganet UNHCR kan antalet på flykt efter konflikten vara så många som 192 000 personer, varav 127 000 i de facto Georgien. Den officiella siffran över dödade georgier i konflikten uppges nu vara totalt 326, varav 155 civila. Siffrorna gällande dödade på den sydossetiska sidan är fortfarande oklara. Ett efterlängtat besked är att FN uppgett att man nu fått tillträde till de av Ryssland ockuperade områdena norr om Gori för leveranser av nödhjälp. Man har förhoppningar om att nya leveranser ska kunna ske inom kort.

Nu i krigets efterdyningar kommer FN:s Internationella domstol (ICJ) i Haag att ta ställning till om eventuella brott begångna under konflikten ska tas upp i domstolen. FN hoppas dessutom att kunna skicka en Fact Finding Mission till Kaukasus för att granska de humanitära förhållandena. Även den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) granskar konflikten för att se om några brott har begåtts. Mängder av anmälningar om brott mot mänskliga rättigheter har också nått Europadomstolen i Strasbourg.

BBC

CBS News

Cleveland

High Beam Research

Kyiv Post

Reuters

USA Today

Civil Georgia

UNHCR

Reuters

Deutsche Welle

Moscow Times

High Beam Research

Hürriyet

Totalförsvarets forskningsinstitut


kommentarer

Hej, jag och en kompis håller på med ett projektarbete om Georgien och Ryssland och du har en hel del bra fakta. Men från vilken källa? Maila hemskt gärna.

Skrivet av Amanda 18 Sep 2008, 11:17

Hej Amanda!

Din e-postadress kommer inte med. Kan du skicka din e-postadress till e-postadressen: swe_geo@yahoo.se

Skrivet av Göran Dalin 18 Sep 2008, 21:09

Hej! Jag håller också på med ett skolarbete om Georgien och Ryssland. Jag undrar liksom Amanda om källa och även vilken roll i det hela du som skriver har? Tacksam för svar! Mvh Jannike

Skrivet av Jannike 07 Okt 2008, 23:08

Hej Jannike!

Alla som vill ha svar måste skicka sina frågor till swe_geo@yahoo.se eftersom era e-postadresser inte fastnar på bloggen. Skriv Svensk-georgiska i ärendefältet (rubriken).

Skrivet av Göran Dalin 08 Okt 2008, 05:22

Tjena

Jag inser att det inte är så lätt att hitta mailadressen på dom som skriver en kommentar, jag måste fixa det bättre och även skriva en anvisning på det.

Du hittar mailadressen på dom som kommenterar om du loggar in och går till fliken administrera, välj Befintliga artiklar, där finns en kolumn CM, i den kolumnen finns en siffra inom parantes, klicka på den.

Sen i kolumnen Författare ser du mailadressen. Inte så lätt att hitta den.

Skrivet av jaris 10 Okt 2008, 20:36