Blogg gratis Logga in

4 Sep, 2008

EU:s fredstrevare kan kompliceras av USA

Skrivet av georgien 02:19 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (3) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

USA och Georgien

Försöket från EU att mildra konflikten mellan Ryssland och Georgien kan komma att försvåras av USA genom deras ekonomiska och materiella stöd till Georgien, bland annat i syfte att åter bygga upp den georgiska krigsmakten. Är det något som inte behövs i Kaukasus så är det mera vapen. Var och en bör ställa sig frågan vem Georgien ska försvara sig emot. Är det mot Ryssland? I så fall hjälper det inte hur mycket man rustar. Eller är det kanske för att skydda landets regering från sitt eget folk? Av vilken orsak det än är så finns det anledning att ifrågasätta om de försök till återuppbyggnad som görs av EU i Georgien ska få äventyras av osämjan mellan USA och Ryssland. Vi vill inte ha fler stridhandlingar eller krig i landet. Däremot är man i mycket stort behov av både ekonomiskt och materiellt stöd för humanitära ändamål.

Inte heller har det blivit lättare för vare sig georgier eller ryssar att besöka varandras länder. Båda parter har vidtagit visumförsvårande åtgärder som drabbar enskilda som vill turista, studera eller göra affärer. För Georgiens del så har turismen fått sig en rejäl knäck. Turismen utgjorde 4,5% av BNP och det kan det ta åratal att få igång turismen igen, för att inte tala om problem med att locka till sig utländska investerare, av vilka många faktiskt varit ryssar.

Krigslagarna i Georgien avskaffas idag och nu gäller bara undantagstillstånd i områden som ockuperas av ryska styrkor, d v s Sydossetien, Abchasien och i områden med militära posteringar i de facto Georgien.

Nicaragua har erkänt utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchasien som självständiga stater. Det kommer inte att ses med blida ögon av vare sig Georgien, USA eller EU.

Dagens Nyheter

Sveriges Radio

YLE

New York Times

Reuters

Business Week

Jerusalem Post

Reuters

Göteborgsposten

Helsingborgs Dagblad

Civil Georgia

Civil Georgia


kommentarer

USA reagerar rätt,visa EU länder reagirade lite försent och det kostade mycket liv.

Nu det ska ta långt tid,innan ryssarna begriper,att dem har blivit ensam.

Jag hoppas,att dem begriper.

Skrivet av J 06 Sep 2008, 11:28

Vi håller på med ett projektarbete om Georgien-konflikten och undrar varifrån du har fått din fakta. Du kan ju kontakta oss.

Skrivet av Veronica 09 Sep 2008, 12:02

Hej Veronica!

Din e-postadress kom inte med. Kan du skicka den till Svensk-georgiska föreningens e-postadress: swe_geo@yahoo.se

Skrivet av Göran Dalin 09 Sep 2008, 13:45