Blogg gratis Logga in

1 Sep, 2008

EU ger lamt stöd åt Georgien

Skrivet av georgien 21:02 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (1) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

EU-toppmötet idag resulterade i ett lamt stöd för Georgien. Man enades kring att Ryssland bör uppfylla kraven i eldupphöravtalet och att båda parter drar sig tillbaka till de positioner de hade innan den 7 augusti. Man är också överens om att bidra till återuppbyggnaden av Georgien samt att sända internationella observatörer. EU-rådet fördömer dock skarpt Rysslands erkännande av Sydossetien och Abchasien samt för att Ryssland har använt oproportionerligt stort våld i Georgien, fast inga sanktioner mot Ryssland kommer att införas. Toppmötet resulterade endast i frysning av en förhandlingsrunda om partnerskap mellan Ryssland och EU. Denna åtgärd kan redan vara överspelad då Ryssland aviserade ett tillbakadragande omedelbart efter toppmötets avslutande.

Det är så här lyckade förhandlingar går till! Hade EU valt en hårdare linje med sanktioner hade motsanktioner införts och då hade konflikten mellan Ryssland och Georgien fortsatt med oförminskad styrka. Nu har man istället sänkt temperaturen rejält och Georgien kan så sakteliga börja ställas på fötter igen.

Vi glädjer oss även åt den utlovade uppmjukningen av visumregler för georgier, något som vi strävat efter länge.

Vi är också ganska övertygade om att väst kommer att söka nya vägar för att säkra oljetillförseln från Kaspiska havet. Detta kan då komma att lägga sordi på den redan konkursmässiga ekonomin för Georgien. Dessutom kommer många drabbade georgier snart att ställa krav på ersättning för det som gått förlorat i kriget. Vad som då händer återstår att se.

Intressanta länkar:

Hufvudstadsbladet

YLE

Dagens Nyheter

Sveriges Radio

Riksdagen

Regeringen

Reuters

Reuters

Deutsche Welle

Frankrikes ordförandeskap i EU


kommentarer

Oproportionerlig rysk reaktion? Vad ska man då säga om det inledande georgiska anfallet? Förvånande, då Saakasjvili tidigare visat kompromissvilja. Det verkar inte rimligt att verka för en förening genom att bombardera sönder motpartens huvudstad, med förluster för dess starka allianspartner. Man kunde ha nöjt sig med nedkämpning av sydossetisk milis på landsbygden. Konfliktens upptakt förblir gåtfull och får inte förloras ur fokus, då helhetsutvärderingen beror härav.

Svår avvägning, som statsministern säger. Alltför tam reaktion kan visa svaghet och på så sätt uppmuntra rysk offensiv politik. Alltför hård reaktion kan ha samma effekt genom ökad polarisering av världspolitiken med tillväxt av aggressiva krafter i både Öst och Väst.

Nu har osseterna genomdrivit en etnisk rensning. Den skall ses mot bakgrund av georgiernas framfart dels nu senast och dels under förra kriget 1991-92, då runt 100 000 osseter flydde norrut (vilket medförde friktioner med de bortglömda ingusjerna) och en dryg fjärdedel georgier söderut. (Att Sydossetien varit realt självstyrande, såsom påståtts, är en sanning med modifikation då Georgien behöll kontroll över en avsevärd del av territoriet efter eldupphöret 1992.)

Nu får vi se vad som händer med Ukraina, där det ryskdominerade och strategiskt viktiga Krim utgör en brännpunkt. Ökad marin NATO-närvaro i Svarta Havet kan ju öka spänningen, men likväl vara motiverad för att trygga Georgiens försörjning.

http://firedoglake.com/2008/08/13/is-the-ukraines-sevastopol-the-next-ossetian-war/

Prognosen för Ukraina beror just av en balanserad utvärdering av den georgiska krisen. Bland annat därför gör regeringen klokt att inta en försiktig attityd.

Skrivet av Peter Ingestad 01 Sep 2008, 22:14