Blogg gratis Logga in

23 Aug, 2008

Situationen i Georgien börjar normaliseras

Skrivet av georgien 08:55 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Karta över Georgien - Kriget dag 5

Igår drog Ryssland tillbaka sina styrkor från Georgien och risken för en fortsättning av kriget har minskat. Det råder däremot delade meningar om Ryssland uppfyllt eldupphöravtalets villkor eller inte, eftersom man gör olika tolkningar av avtalet. Det är därför nödvändigt att minska spänningarna mellan Ryssland och Georgien. I ett första skede kommer därför Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) att öka antalet observatörer i och i anslutning till Sydossetien från åtta till 108. Även EU överväger olika alternativ för övervakning av vapenvilan, bl a genom observatörer och personal inom militär eller civil krishantering.

Nu stundar ett gigantiskt internationellt arbete med att sörja för alla flyktingar från konfliktområdena, röjning av oexploderad ammunition, återuppbyggnad av drabbade områden och återflyttning. UNHCR, Röda Korset och Rädda Barnen hoppas alla på bidrag till de nödlidande från konflikten.

Goda nyheter är att nödhjälpen tycks nå fram och att flygtrafiken till och från Georgiens huvudstad Tbilisi har återupptagits och fungerar i full omfattning.

Vi varnar dock för den kommande inrikespolitiska uppgörelsen i Georgien, då ansvariga ska ställas till svars efter tvåtusentalets mest korkade militära manöver.

Ystads Allehanda

Sydsvenskan

Sydsvenskan

Malmö Högskola - IMER


kommentarer