Blogg gratis Logga in

25 Apr, 2006

Medeltida skepp från Armenien kommer till Fårösund och Stockholm

Skrivet av georgien 07:12 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Cilicia - replik av ett medeltida handelsfartyg från 1200-talet

En replik av det medeltida skeppet Cilicia besöker Fårösund och Stockholm i sommar. Cilicia, som byggts och seglas av medlemmar i ”AYAS” nautiska forskningsförening under befäl av Karen Balayan, påbörjade sin resa över de sju haven från den georgiska hamnstaden Poti vid Svarta havet den 14 juli 2004.

Om en månad påbörjas resans tredje etapp som avslutas i S:t Petersburg i augusti 2006 innan fartyget tar sig tillbaka till Poti från S:t Petersburg via de ryska flodsystemen ner till Svarta havet. Fartyget lämnar hamnen i Cowes, belägen på ön Isle of Wight, nära Southampton på den brittiska sydkusten, den 22 maj. Första stopp blir London och sedan går seglatsen vidare till ett stort antal hamnar och huvudstäder i norra Europa. Cilicia beräknas anlända till Fårösund omkring den 16 juli och Stockholm omkring den 20 juli, med reservation för tidsförskjutningar på grund av oberäkneliga vindförhållanden. Säkert kommer besättningsmän från Expedition Vittfarne att stå på kajen och välkomna dem för komiskt nog så möttes Cilicia och den svenska vikingabåtsrepliken Himingläva från Expedition Vittfarne längs Rionifloden i Georgien sommaren 2004. De båda medeltida skeppen med besättningar var på väg åt var sitt håll för att söka historien på avlägsna platser. I en intervju med Tony Halpin från Armenia Now sa Karen Balayan så här:

“I could not believe I was seeing a Viking ship in the mountains of Georgia and you can only imagine the faces of the Swedish crew when they saw our ship”.

Läs intervjun i sin helhet:

Armenia Now

Cilicia är ett 20 meter långt segelfartyg i ek som började byggas 1991 och färdigställdes 2002. Besättningen uppgår till c:a 14 man. Originalet Cilicia var ett handelsfartyg från 1200-talet som döptes efter ett armeniskt kungadöme med samma namn.

Cilicia och expeditionen över de sju haven

AYAS

Kungadömet Cilicia

Föreningen Vittfarne


kommentarer