Blogg gratis Logga in

25 Maj, 2008

Georgien firar nationaldagen den 26 maj

Skrivet av georgien 22:28 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Georgisk blomsterflagga

I morgon den 26 maj firar Georgien frihetsdagen som också högtidlighålls som landets nationaldag. Datumet härrör sig från Georgiens korta självständighet från det ryska imperiet som inleddes den 26 maj 1918 fram till 25 februari 1921, då landet åter införlivades av Ryssland som sovjetrepublik. Georgien levde sedan under sovjetiskt styre fram till den 9 april 1991, då man formellt utträdde ur unionen och förklarade sig självständiga igen. Det innebär att staten varit under ryskt styre under närmare 200 år, med början från 1801.

Ceremonierna i Georgiens huvudstad börjar kl. 10.00 med militärparader, tal och mycket annat fram till kl. 20.00, då en konsert äger rum som avslutas med fyrverkerier. För mer fredligt sinnade människor som befinner sig i Tbilisi kan vi istället för militärparaden rekommendera blomsterfestivalen i gamla stan som brukar vara välbesökt eftersom det är allmän helgdag.

I skuggan av nationaldagsfirandet i morgon har oppositionen manat till nya demonstrationer mot resultatet i parlamentsvalet där regeringspartiet enligt den georgiska valkommissionen fick 63% av rösterna och vann 119 av de 150 platserna i parlamentet. Företrädare för oppositionen har även aviserat en bojkott av sina platser i det nyvalda parlamentet.

I Stockholm anordnar georgiska ambassaden en mottagning för särskilt inbjudna med anledning av nationaldagsfirandet. I Göteborg kan man fira nationaldagen tillsammans med Ensemble Doluri som ger en gratiskonsert i Hagakyrkan kl. 19.00.

Vi har därför den äran att gratulera alla georgier på bemärkelsedagen!


kommentarer