Blogg gratis Logga in

21 Apr, 2008

Parlamentsval eller krig i Georgien

Skrivet av georgien 10:51 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (3) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Parlamentsval i Georgien kommer att hållas den 21 maj 2008. Det vill säga om inte kriget brutit ut innan dess. Ryssland utmanar Georgien genom sitt närmande till utbrytarrepublikerna och den sittande regeringen i Georgien kommer att göra sitt yttersta för att provocera fram en konflikt i Abchasien för att vinna valet. Att vinna parlamentsvalet är viktigare för den georgiska regeringen än att hålla Georgien utanför krig. Ryssland kommer inte att förbli passiva vid ett krigsutbrott och Georgien kommer säkerligen att straffas hårt och en gång för alla. Det blir storstryk. Något internationellt stöd, mer än i ord och amerikanska vapen, ska inte påräknas för Georgien.

Inget NATO, inget EU, ingen återförening av utbrytarrepublikerna, men en stor och mäktig fiende i norr är facit av Saakashvilis politik. Georgiens väljare får ett lätt val den här gången.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kommer som vanligt att ha valövervakare och observatörer på plats. Sverige bidrar med tre valövervakare och 15 valobservatörer. Hoppas att de internationellt utsända gör ett bättre jobb den här gången än under det senaste presidentvalet som ägde rum den 5 januari 2008.

Så här långt är tre block och nio partier registrerade för deltagande. Det slutliga antalet kommer att aviseras under dagen. Idag är det också sista möjligheten för partier och block att nominera sina kandidater till parlamentet.

Förläggningen av valdagen till den 21 maj kommer med all säkerhet att spoliera det georgiska intresset för Eurovisionsschlagerfestivalen i Serbiens huvudstad Belgrad som har sina tävlingsdagar den 20, 22 och 24 maj.

Partier och block

Valportal

OSSE - ODIHR


kommentarer

Det ska bli inget krig och för den georgiska regeringen och georgiska folket viktigast är integrera i EU och NATO,Ryssland vill provocera fram en konflikt i Georgien,det är Rysslands dröm.

Viktig är ny att EU ska inte förbli passiva,de ska visa till Ryssland,att Kreml kan inte pressa EU med rysska gaz,att för Tyskaland och Frankrike demokrati är viktigast.

Skrivet av S 25 Apr 2008, 20:55

Huvudstaden i Serbien är Belgrad
Zagreb i Kroatien

Skrivet av S 27 Apr 2008, 22:06

Tack till observanta S!

Skrivet av G 27 Apr 2008, 22:10