Blogg gratis Logga in

14 Apr, 2006

Georgien - folkkärt i Estland

Skrivet av georgien 14:28 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Georgiska restaurangen Pirosmani i Tallinn

Under ett besök i Estland häromdagen träffade vi Iasha Kurshubadze, ordförande för Estnisk-georgiska föreningen Mamuli, som är en estnisk riksförening med bas i huvudstaden Tallinn. Han berättade ingående om föreningens verksamhet och historia, vilken bildades 1989 fast egentligen har anor ända sedan 1890. Mamuli har också samarbetat med Ando Kiviberg under Viljandi folkmusikfestival, där den folkkära manskören Ensemble Tbilisi har uppträtt flera gånger. Föreningen uppvaktade även Georgiens president Mikhail Saakashvili vid hans besök i Estland i oktober 2004. Förutom Mamuli finns ytterligare två georgiska föreningar i Estland, dels den Tallinnbaserade föreningen Iveria med Vladimir Zhuriari som ordförande och dels föreningen Ajaria med Suliko Tsutsunava som ordförande. Vi hoppas att kunna inleda ett djupare samarbete med de georgiska föreningarna kring Östersjön inom kort.

Estland och Georgien har haft nära relationer sedan 1880-talet då en stor grupp estländare fick ett rikt landområde och bosatte sig i Georgien, närmare bestämt i Abchasien vid Svarta havskusten. Flertalet av ättlingarna återvände till Estland i samband med oroligheterna i Abchasien i början av 1990-talet. Abchasienfrågan är därför en viktig utrikespolitisk fråga också för Estland. Den estniska regeringen godkände för ett par veckor sedan att Estland öppnar en ambassad i Georgien. Georgien har diplomatiska förbindelser med Estland via sin ambassad i Vilnius, Litauen.

Vi träffade även en mycket omtyckt georgiska i Tallinn, nämligen Maka Samkharadze, som äger Pirosmanirestaurangerna i staden där man bland annat kan få äkta georgisk ost, sulguni. De återvändande estniska ättlingarna från Georgien tog nämligen kor från Abchasien med sig hem. Har ni vägarna förbi och längtar efter georgisk mat så passa på att göra ett besök hos dem eller någon av de andra georgiska restaurangerna i Estland. Varför inte i samband med Tallinns jazzfestival som startar i morgon, där det populära georgiska jazzbandet The Shin uppträder den 27 och 28 april 2006.

Här kan man avnjuta georgiska maträtter:

Pirosmani

Suliko

Kamikadze Pub

Restoran Tbilisi

Georgiska föreningar i Estland:

Georgiska föreningar

Iasha Kurshubadze

Jazzfestivalen i Tallinn:

Jazzkaar

The Shin


kommentarer