Blogg gratis Logga in

20 Jan, 2008

Mikhail Saakashvili tillträtt som president i Georgien

Skrivet av georgien 19:51 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Mikhail Saakashvili, Georgiens president

Idag tillträdde officiellt Mikhail Saakashvili för en andra period som president i Georgien. Han kommer att få en svår uppgift att leda landet som nu är politiskt splittrat och där en stor del av befolkningen anser att han fuskat sig till en valseger. Oppositionen vägrar godta valresultatet och de har sagt att de kommer att fortsätta demonstrationerna mot Saakashvili.

Det ska bli intressant att läsa om hur de internationella valobservatörerna upplevt valkampanjen, valet, valresultatet och valets efterspel. En hel del kritik har redan framförts, fast observatörernas slutrapport som väntas i februari kommer säkert inte att kunna förändra den rådande situationen nämnvärt eftersom presidenten redan installerats.

Valkampanjen inför det kommande parlamentsvalet som äger rum i maj kommer att ge en fingervisning om den georgiska regeringen och de georgiska myndigheterna tagit till sig av de internationella synpunkterna på hur ett val ska gå till. Tills dess har vi säkert även fått veta huruvida mänskliga rättigheter finns på med på agendan eller om en statskollaps är i antågande.

Arbetslösheten är stor i Georgien och fattigdomen för merparten av befolkningen är mycket bekymmersam, framförallt för landsbygdsbefolkningen. Den ryska blockaden av georgiska varor och tjänster har haft effekt och har nu lett till att Saakashvili åter tvingas fjäska för sin nordliga granne för att få några exportinkomster. Det vankas stora georgiska eftergifter gällande Abchasien och Sydossetien, så något territoriellt enande av landet kommer det inte att bli fråga om.

Enligt vallöftena från den nyinstallerade presidenten ska han inrikta sig på att skapa nya arbetstillfällen och bekämpa fattigdomen i landet. Vi önskar honom lycka till med uppgifterna!


kommentarer