Blogg gratis Logga in

6 Jan, 2008

Presidentvalet i Georgien genomfört

Skrivet av georgien 15:11 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (1) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Presidentvalet i Georgien genomfördes igår under förhållandevis lugna former och under överinseende av ett stort antal internationella valövervakare, bl a sex svenska riksdagsledamöter som följde valet på plats.

De internationella observatörernas preliminära slutsatser är att valet i stort genomfördes under demokratiska former, även om vissa avvikelser har förekommit. Samtidigt påpekar man att de preliminära slutsatserna endast berör valprocessen och inte valresultaten. En slutrapport från den internationella valobservatörsmissionen väntas i februari.

Valdeltagandet var relativt stort och uppgick till omkring 56 % enligt den georgiska valkommissionen. Det är ju otvivelaktigt så att ju större valdeltagandet är, desto större tillförlitlighet får resultaten och blir på så sätt mer rättvisande.

Även i Stockholm röstade ett femtiotal georgier vid den upprättade vallokalen på Georgiens ambassad på Humlegårdsgatan. Valet där genomfördes på ett föredömligt sätt och segrare vid den valstationen blev Mikhail Saakashvili med 68 % av rösterna.

Vi väntar nu på sluträkningen av alla valsedlar för att se hur valet har gått i Georgien.

Samtidigt med presidentvalet genomfördes en mindre kontroversiell folkomröstning angående en Nato-anslutning och om parlamentsvalet ska äga rum i vår eller inte.

Valportal

Officiella valresultat 2008

Dagens Nyheter

Göteborgsposten

Svenska valobservatörer


kommentarer

Kan man som bilande infödd svensk turist komma från ryssland in i Georgien och kan man på samma sätt ta sig över gränsen till turkiet. Jag och hustrun undersöker möjligheten att bilsemestra runt svarta havet undr maj i år (2008). Är vägarna acceptabla och är det tryggt att vara turist i Georgien.

Skrivet av finn 23 Feb 2008, 13:31