Blogg gratis Logga in

1 Jan, 2008

Georgien går till val

Skrivet av georgien 13:21 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Den 5 januari 2008 stundar presidentval i Georgien. Det återstår nu formellt sju kandidater att välja mellan. Kampen kommer främst att stå mellan den förre presidenten, Mikhail Saakashvili och den förenade oppositionens presidentkandidat, Levan Gachechiladze samt finansmannen och miljardären, Arkadi (Badri) Patarkatsishvili. Vägen till val har kantats av skandaler och anklagelser om allt från kuppförsök, förberedelser till valfusk, misshandel, hot och mutor.

Oavsett hur valresultatet blir kommer säkert anklagelser om valfusk att framföras från missbelåtna partier och väljare. Tiden efter valet blir således minst lika intressant som själva valet och på det sätt som detta genomförs.

Vi kan under alla omständigheter konstatera att det råder stor skillnad mellan Saakashvilis uppfattning om den utrotade georgiska korruptionen och den skattning rörande korruption som Berlinbaserade Transparency International gjort för 2007 som placerar Georgien på 79:e plats i världen. Vi kan även konstatera att av den nuvarande regeringens tre första huvudmål har det inte blivit mycket av.

Huvudmålen är dessa:

Återupprättande av territoriell integritet

Hållbar ekonomisk tillväxt och underlättande av tillväxten

Skapande av ett flexibelt, ansvarigt och dugligt styre

Restaurering och utveckling av infrastrukturen

Inte heller har respekten för mänskliga rättigheter ökat, utan går i motsatt riktning enligt samstämmiga rapporter från bevakande organisationer.

International Crisis Group

Ja, det finns mycket kvar att göra.

Följ valet på webben:

Valportal

Georgiska valkommissionen

Valundersökning och resultat 2008

Officiella resultat 2008

OSSE-kontoret för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter

OSSE i Georgien

Transparency International Georgia

Portal för mänskliga rättigheter i Georgien


kommentarer