Blogg gratis Logga in

20 Nov, 2007

Situationen i Georgien börjar sakta normaliseras

Skrivet av georgien 06:45 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Polis och militär mot demonstrationerna i Tbilisi

Undantagtillståndet som proklamerades den 7 november hävdes på fredagskvällen den 16 november. Samtidigt sparkades Georgiens premiärminister Zurab Nogaideli, som uppenbarligen utsetts som syndabock efter att den georgiska regimen brutalt slagit ner oppositionens demonstrationer, ett tilltag som chockat västvärlden. Även utbildningsministern Alexander Lomaia och ministern för flyktingfrågor Gia Kheviashvili fick gå vid regeringsombildningen igår. Om detta hjälper återstår att se. Vi håller framför allt presidenten, parlamentets talman, inrikesministern, justitieminstern, försvarsministern och Tbilisis borgmästare ansvariga för den uppkomna krisen.

Ett eventuellt georgiskt medlemskap i Nato sköts på framtiden ett antal år genom den georgiska regeringens diktatoriska handlingar och tillvägagångssätt att kväsa den georgiska oppositionen. Möjligheterna till ett eventuellt EU-medlemskap har tillintetgjorts. President Saakashvilis gloria har inte bara fallit på sned, utan den har ramlat av.

Demonstrationerna ledde åtminstone till att Saakashvili tvingades att utlysa ett tidigarelagt presidentval som man nu avser att hålla redan den 5 januari 2008. Tidpunkten förlades säkert med avsikt att omintetgöra oppositionens möjligheter att få fram en presidentkandidat och förankra denne bland folket. Kampanjen försvåras även av att man dragit in sändningstillståndet för den fria TV-stationen Imedi. Huruvida valet kommer att gå rätt till, om det nu blir av, är också något som måste bevakas. Vi hoppas på stor internationell närvaro av valövervakare för att granska valkampanjen och framför allt, valorganisationen och räkningen av valsedlar.

De senaste veckornas händelser har fört Georgiens internationella rankning tillbaka bland bananrepublikerna och skadan på det internationella ryktet kan inte överskattas.


kommentarer