Blogg gratis Logga in

6 Nov, 2007

Demonstrationerna fortsätter i Georgien

Skrivet av georgien 23:16 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Irakli Okruashvili omdebatterad f.d. försvarsminister

Situationen i Tbilisi är fortfarande spänt avvaktande på vad som ska hända framöver. Oppositionen har nu bestämt sig för att slå läger utanför parlamentet tills regeringen går med på deras krav. En hungerstrejk inleddes igår bland vissa av oppositionsledarna. Ordväxlingen mellan regeringen och oppositionen koncentreras nu främst till den förre försvarsministern Irakli Okrouashvili som framträdde på georgisk TV igår från Tyskland och sa att han tvingades ta tillbaka anklagelserna mot Saakashvili i fängelset om att ha beordrats att utföra politiska mord. Vi känner inte Irakli personligen, men rykten gör gällande att man hotade hans fyraåriga dotter för att framtvinga ett tillbakatagande av anklagelserna. Huruvida det är sant eller inte kan vi inte avgöra, men vi skulle inte bli förvånade direkt då hela det georgiska rättsväsendet har totalhavererat (BAR).

Den georgiska regeringen å sin sida, spelade upp ett inspelat band som man uppger vara en konversation mellan fängelsedirektören och Irakli där samtalet handlar om att han skulle dra tillbaka de demonstrerande om han fick bli premiärminister. Jag har själv svårt att tro på det. Okruashvilis familj är fortfarande i Georgien så vi bevakar naturligtvis deras situation här framledes.

Pengamagnaten Badri Patriakatsishvili, som numera är bosatt i London och som finansierat oppositionens demonstration på samma sätt som han gjorde under Rosornas revolution 2003 uttalar sig även han fördömande om dagens regim.

Sen tycker jag nog att det mest doftar USA kring bandinspelningen. När det gäller datamognad och teknisk spetskompetens är det fortfarande rätt dåligt ställt i Georgien. Vi blev själva tvungna att informera om en pågående IT-attack mot den georgiska regeringens hemsida. Ni kan ju alltid ringa till förre chefredaktören på Georgian Times och Tribuna, dessutom ordförande i oberoende journalisters förbund i Georgien, Zviad Pochkhua, numera chefredaktör för ekonomitidskriften Financial i Georgien och fråga. Hälsa så vänligt från mig.

Göran Dalin

Ordförande

Svensk-georgiska föreningen

Läs mer:

Radio Free Liberty / Radio Free Europe

UN asssociation of Georgia


kommentarer