Blogg gratis Logga in

2 Nov, 2007

Det är dags att dra Saakashvili

Skrivet av georgien 20:52 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Demonstrationer i Tbilisi mot president Mikhail Saakashvili

Dagens demonstration i Tbilisi mot president Mikhail Saakashvili samlade minst 50.000 personer. Det är den största demonstrationen sedan Rosornas revolution 2003 när Saakashvili tog makten från den då sittande presidenten Eduard Shevardnadze. Demonstranterna vänder sig mot misstyret av Georgien och har överlämnat en lista, omfattande fyra punkter till parlamentets talman Nino Burjanadze som man vill få uppfyllda för att avbryta demonstrationen. Den mest känsliga punkten, den om frisläppande av politiska fångar, ställer den sittande regeringen mot väggen och skulle i så fall innebära att Georgien erkänner att det finns politiska fångar. Oppositionen kräver även nyval till våren och är beredda att fortsätta demonstrationerna tills de fått sina krav uppfyllda. De två andra punkterna innehåller skapande av en ny valadministration med representation från politiska partier samt en ändring av det nuvarande majoritetsvalsystemet.

Den förre försvarsministern Irakli Okruashvili som greps efter att ha anklagat Saakashvili för att ha beordrat politiska mord har släppts och befinner sig nu i Tyskland. Gripandet av Okruashvili den 27 september 2007 ledde omedelbart till demonstrationer utanför parlamentet i Tbilisi och ledde även till manifestationer i andra länder.

Demonstrationer har idag även ägt rum i Berlin och Atén och i morgon planeras en demonstration i Strasbourg vid Europadomstolen och i Bryssel.

Klyftan mellan fattiga och rika har ökat dramatiskt sedan 2003. Officiella siffror anger att 2.8 miljoner georgier lever under existensminimum, den verkliga siffran är troligen mycket högre. Georgien har en befolkning på 4.4 miljoner enligt den senaste folkräkningen.

Den gamle författaren Vakhushti Kotetishvili uttalade sig ikväll för georgisk TV och var klarsynt som vanligt. Hans trovärdighet är omutbar. Vi beundrar hans mod och engagemang för att skapa ett bättre Georgien.

Vi stödjer fyrpunktsprogrammet.

Göran Dalin

Ordförande

Svensk-georgiska föreningen

Radio Free Europe / Radio Liberty

Radio Free Europe / Radio Liberty

Georgian Times

Civil Georgia

Human Rights Watch


kommentarer