Blogg gratis Logga in

17 Jan, 2009

Ny ikon från Georgien på utställning i georgiska kyrkor

Skrivet av georgien 17:42 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

En alldeles ny och modern georgisk ikon kommer snart att vandra runt bland georgiska kyrkor. Ikonen som bär namnet ”Beskyddaren av Georgiens gränser” (saqartvelos samant mparveli) har målats av den georgiske konstnären Lasha Matiashvili efter en idé av fader Mikael Macharadze, präst i Svetitskhoveli-katedralen i den förutvarande georgiska huvudstaden Mtskheta. Fader Mikael anlitade Lasha för det konstnärliga arbetet med att skapa en modern ikon som skulle vara alldeles speciell för Georgien. Detta resulterade i ett motiv bestående av Jesu moder Maria, beskyddaren av Georgien, framträdande placerad mellan ärkeänglarna Mikael och Gabriel i en förgylld himmel ovan ett kyrkobeklätt bergslandskap som beskriver den georgiska kyrkans storhetstid. Större delen av arbetet med ikonen gjordes i samband med det förfärliga femdagarskriget i augusti förra året och vi som känner Lasha vet hur intensivt han kan arbeta då han fått inspiration. Den vackra och gyllene skapelsen har välsignats av patriarken själv och kan ses som ett fönster mot himlen som speglar den himmelska harmonin i relation med livet på jorden.

Lasha Matiashvili har studerat ett år vid den tekniska konstskolan i Tbilisi som sedan följdes av fem års studier vid den georgiska konstakademin. Efter avslutade studier i Georgien fick han ett stipendium för studier vid Konstfack i Stockholm och gick en mastersutbildning med konstnären och konstexperten Luigi Inganni som mentor och lärare. Han blev kvar i Sverige för att fullända sitt konstnärskap i mer än tre lärorika år och deltog i flera utställningar, bland annat med stöd av Ulf Abel, tidigare 1:e intendent vid Nationalmuseum i Stockholm och ansvarig för ikonsamlingen vid muséet. Lasha återvände därefter till sitt älskade Georgien där han målat ikoner, restaurerat målningar och umgåtts med vänner och familj. Han har lämnat ett stort tomrum bland vännerna i Sverige och vi önskar honom alla välkommen tillbaka till Stockholm och till Dalarna när han kan.

Publicerad med tillstånd av fader Mikael.

Lasha Matiashvili

Utställning hösten 2006

Utställning våren 2006


13 Jan, 2009

Georgisk film på Göteborgs filmfestival

Skrivet av georgien 08:22 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Den mångfaldigt prisbelönta filmen Wild Field av Mikhail Kalatozishvili från Georgien visas på Göteborgs internationella filmfestival i år. Filmen som hade premiär i höstas har bland annat vunnit priser vid filmfestivalerna i Venedig, Lissabon, Marrakesh och Sochi.

En annan film med georgiska inslag är den turkiska filmen Autumn av Özcan Alper.

Göteborgs internationella filmfestival pågår 23 januari – 2 februari 2009. Biljetter kan köpas redan nu.

Smaklig spis!

Göteborgs internationella filmfestival

Filmen Wild Field


4 Jan, 2009

Vitali Imereli på Linna Jazzfestival i Tavastehus

Skrivet av georgien 10:14 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

I sommar uppträder den georgiske violinvirtuosen Vitali Imereli och det finska jazzbandet Hot Club de Finlande på Linna Jazz i Tavastehus (Hämeenlinna), Finland. Uppträdandena äger rum den 11 och 12 juli 2009. Med största säkerhet uppträder de också i Åbo (Turku) den 10 juli 2009. Köp biljetter i tid!

Vitali Imereli är född den 22 mars 1953 i Kutaisi, Georgien, och började spela fiol redan vid fem års ålder. Han tog examen vid den georgiska musikakademin och arbetade ett tag som lärare vid musikhögskolan i Tbilisi samtidigt som han turnerade och uppträdde på många platser i Europa. Vitali flyttade sedan till Finland 1992 där han sedan dess är bosatt, närmare bestämt i Åbo (Turku). Under det senaste året har han också haft ett framgångsrikt samarbete med finska Duo Session.

Linna Jazz

Vitali Imereli

Hot Club de Finlande

Duo Session