Blogg gratis Logga in

30 Okt, 2008

Georgiens president besöker riksdagen

Skrivet av georgien 06:59 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Idag, den 30 oktober 2008, gör Georgiens president, Mikhail Saakashvili, ett kort stopp i Sverige och besöker riksdagen för att diskutera den aktuella utvecklingen i Georgien. Ledamöter från utrikesutskottet, EU-nämnden och försvarsutskottet deltar i mötet. Han kommer också att ha överläggningar med statsminister Fredrik Reinfeldt och Göran Lennmarker, OSSE:s särskilda sändebud till Georgien. Saakashvili kommer närmast från Norge där han bland andra mötte Norges statsminister Jens Stoltenberg. På den agendan fanns Georgiens eventuella medlemskap i Nato, möjligheter till energisamarbete och norskt stöd till olika reformprogram. Presidenten åker sedan vidare till Litauen för ett möte med Litauens president Valdas Adamkus och därefter till Lettland där han kommer att delta i en paneldiskussion om europeisk politik tillsammans med flera andra statsöverhuvuden den 1 november.

Pressmeddelande

Pressmeddelande

Pressmeddelande

Regeringen

Aftonbladet

Sydöstran

En del ommöbleringar i den georgiska regeringen har föreslagits efter att den nye premiärministern Grigol Mgaloblishvili tillträdde häromdagen. Fyra ministrar kommer att bytas ut. De nominerade ministrarna är:

Nomineringarna ska godkännas av parlamentet inom tio dagar.

Övriga ministrar behåller sina poster:

Civil.ge


29 Okt, 2008

Seminarium om den säkerhetspolitiska situationen efter kriget i Georgien

Skrivet av georgien 08:38 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Centralförbundet Folk och Försvar

Centralförbundet Folk och Försvar arrangerar tillsammans med Finlands ambassad, Norges ambassad och Finlandsinstitutet ett säkerhetspolitiskt seminarium i Stockholm med anledning av kriget mellan Georgien och Ryssland. Seminariet diskuterar den säkerhetspolitiska situationen från ett nordiskt perspektiv. En hel rad kända experter deltar i arrangemanget.

Seminariet äger rum tisdagen den 4 november 2008 kl. 13.00-16.15 på Finlandsinstitutet, Snickarbacken 2-4 (vid Birger Jarlsgatan 36) i Stockholm.

Folk och Försvar gjorde en studieresa till Georgien och Azerbajdzjan den 19-24 oktober 2008 och har säkert färska nyheter att förmedla vid seminariet.

Folk och Försvar

Finlandsinstitutet

Folk och Försvars studieresa


13 Okt, 2008

Högtid och firande i Mtskheta, Georgien

Skrivet av georgien 19:49 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (1) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Svetitskhovelikatedralen i Mtskheta

I morgon, den 14 oktober, firas det ordentligt i den georgiska staden Mtskheta. Är ni på besök i Georgien så rekommenderas definitivt en påhälsning i den gamla huvudstaden, som också är en av de äldsta städerna i landet. Mtskheta, som också är biskopssätet, ligger 20 kilometer nordost om Tbilisi eller cirka 20 minuter med bil. Den georgiska kyrkan högtidlighåller Svetitskhovloba och dagen till ära så har Georgien allmän helgdag. Namnet på högtidsdagen kommer från den anrika katedralen Svetitskhoveli i Mtskheta. Den ursprungliga katedralen dateras till 300-talet, men de äldsta delarna idag härstammar från 1000-talet. I katedralen sägs att Kristus mantel finns begraven och dessutom flera kungar.

I Mtskheta är det även festival till minnet av stadens grundande. Festivalen som bär namnet Mtskhetoba firas stort med marknad och fest. Staden är ju känd för sin fina mat och många passar säkert på att gå på restaurang, kanske med utsikt över floden Aragvi eller med vy över något av stadens många monument. Monumenten i Mtskheta är ju upptagna på UNESCO:s världsarvslista.

Gilosavt Mtskheta!

Mtskheta

Svetitskhovelikatedralen