Blogg gratis Logga in

31 Maj, 2008

Föredrag om den spända relationen mellan Ryssland och Georgien

Skrivet av georgien 07:32 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Sveriges Radios korrespondent i Moskva, Maria Persson-Löfgren, håller föredrag i Stockholm på det aktuella temat om den spända relationen mellan Ryssland och Georgien onsdagen den 18 juni 2008. kl. 09.00-10.00. Föredraget arrangeras av Svenska Helsingforskommittén i deras lokaler på Stora Nygatan 26, 1 tr, i Gamla Stan.

Föranmälan är obligatorisk. Anmälan görs till info@shc.se eller 08 - 545 277 30 senast den 16 juni. Begränsat antal platser.

Vi tipsar också om dagens program, Byten och bondeoffer i krisens Kaukasus, i Sveriges Radio P1 kl. 09.03. Programmet går i repris kl. 22.05 och kan höras i efterhand på webben via länken Konflikt nedan.

Om föredraget

Om Maria Persson-Löfgren

Svenska Helsingforskommittén

SHC

Konflikt

Dagens Nyheter

Svenska Helsingforskommittén


27 Maj, 2008

Anchiskhatikören till Stockholm i augusti

Skrivet av georgien 22:08 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Anchiskhatikören från Georgien

I sommar anländer den berömda Anchiskhatikören från Georgien till Sverige för att delta i Vox Pacis, fredens röst, ett ekumeniskt körverk som gynnar fred, försoning och mänskliga rättigheter. Körfestivalen Vox Pacis äger rum på Skeppsholmen i Stockholm och framförs fem kvällar i rad mellan den 19 och 23 augusti 2008, kl. 20.30-23.00. Skeppsholmens samtliga kulturinstitutioner kommer sannolikt att delta i den gemensamma fredsmanifestationen.

Man räknar med omkring 400 medverkande från ett 15-tal kulturer som bjuder på körsång, solister, dans och musik. Biljetter till evenemanget Vox Pacis beställs genom Ticnet.

Vill man se Anchiskhatikören innan det stora evenemanget kan få ett smakprov redan den 15 augusti då man gör en långkonsert kl. 17.00-23.00 i Sofia kyrka på Södermalm i Stockholm. Representerade länder är åtminstone Tibet, Libanon, Israel, Georgien, Estland, Palestina, Frankrike, Indien, Egypten, Kina, Marocko, Spanien, Norge och Finland.

Den 17 augusti kl. 18.00 ges ytterligare en konsert i Sankta Maria Magdalena kyrka, även den belägen på Söder på Bellmansgatan 13. Vid det här tillfället uppträder man tillsammans med den indiska kören Bhakti.

Anchiskhatikören

Om Anchiskhatikyrkan

Mitt i Musiken

Kyrkans Tidning

Sofia kyrka

S:ta Maria Magdalena kyrka

Vox Pacis


25 Maj, 2008

Georgien firar nationaldagen den 26 maj

Skrivet av georgien 22:28 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Georgisk blomsterflagga

I morgon den 26 maj firar Georgien frihetsdagen som också högtidlighålls som landets nationaldag. Datumet härrör sig från Georgiens korta självständighet från det ryska imperiet som inleddes den 26 maj 1918 fram till 25 februari 1921, då landet åter införlivades av Ryssland som sovjetrepublik. Georgien levde sedan under sovjetiskt styre fram till den 9 april 1991, då man formellt utträdde ur unionen och förklarade sig självständiga igen. Det innebär att staten varit under ryskt styre under närmare 200 år, med början från 1801.

Ceremonierna i Georgiens huvudstad börjar kl. 10.00 med militärparader, tal och mycket annat fram till kl. 20.00, då en konsert äger rum som avslutas med fyrverkerier. För mer fredligt sinnade människor som befinner sig i Tbilisi kan vi istället för militärparaden rekommendera blomsterfestivalen i gamla stan som brukar vara välbesökt eftersom det är allmän helgdag.

I skuggan av nationaldagsfirandet i morgon har oppositionen manat till nya demonstrationer mot resultatet i parlamentsvalet där regeringspartiet enligt den georgiska valkommissionen fick 63% av rösterna och vann 119 av de 150 platserna i parlamentet. Företrädare för oppositionen har även aviserat en bojkott av sina platser i det nyvalda parlamentet.

I Stockholm anordnar georgiska ambassaden en mottagning för särskilt inbjudna med anledning av nationaldagsfirandet. I Göteborg kan man fira nationaldagen tillsammans med Ensemble Doluri som ger en gratiskonsert i Hagakyrkan kl. 19.00.

Vi har därför den äran att gratulera alla georgier på bemärkelsedagen!


24 Maj, 2008

Georgien till final i Eurovision Song Contest

Skrivet av georgien 08:05 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (1) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Diana Gurtskaya från Georgien i final

Georgiens bidrag i eurovisionsschlagerfestivalen i Belgrad gick vidare till final. Därmed finns alla nordiska och kaukasiska länder representerade i kvällens final på Beogradska Arena. Bidraget som framförs av Diana Gurtskaya, vilken medaljerats av både Rysslands och Georgiens presidenter, sjunger passande nog om fred, Peace will come. Efter en presskonferens inför semifinalen släppte hon också ut vita duvor från en bur, så nog är budskapet tydligt från den 28-åriga georgiskan som är född i den omstridda utbrytarrepubliken Abchasien vid Svarta havet. Kanske flyger fredsduvorna både till Georgien, Ryssland och hem till Abchasien.

Stjärnan Diana är även engagerad i välgörenhetssammanhang och har instiftat en fond för blinda och synskadade barn under namnet On call of heart. Sångerskan vet ju av egen erfarenhet hur svårt det kan vara då hon är blind sedan födseln.

Finalen i melodifestivalen sänds ikväll lördag den 24 maj 2008 i SVT1 och över Sveriges Radio P4 med start kl. 21.00 respektive kl.21.03. Sändningen går i repris på söndag den 25 maj i SVT1 kl. 11.05.

Kvällens startfält:

1. Rumänien

2. Storbritannien

3. Albanien

4. Tyskland

5. Armenien

6. Bosnien & Hercegovina

7. Israel

8. Finland

9. Kroatien

10. Polen

11. Island

12. Turkiet

13. Portugal

14. Lettland

15. Sverige

16. Danmark

17. Georgien

18. Ukraina

19. Frankrike

20. Azerbaijan

21. Grekland

22. Spanien

23. Serbien

24. Ryssland

25. Norge

Lycka till i finalen!

Melodifestivalen i TV

Eurovision Song Contest

Eurovision Song Contest Serbia

Eurovisionsschlagerfestivalen i Belgrad 2008


22 Maj, 2008

Sverige och Georgien i eurovisionsschlagersemifinalen ikväll

Skrivet av georgien 07:48 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Diana Gurtskaya från Georgien

Ikväll den 22 maj 2008 avgörs den andra semifinalen i eurovisionsschlagerfestivalen i Belgrad. Bland kvällens bidrag finns Georgiens Diana Gurtskaya med Peace will come och Sveriges Charlotte Perrelli med Hero.

Kvällens semifinal sänds i SVT1 och över Sveriges Radio P4 med början kl. 21.00.

Vi önskar de tävlande lycka till!

Melodifestivalen i TV

Georgiens festivalsida

Diana Gurtskaya

Om Diana Gurtskaya

Eurovisionsschlagerfestivalen i Belgrad 2008


20 Maj, 2008

Parlamentsval i Georgien

Skrivet av georgien 23:19 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Politik och ekonomi i Georgien

I morgon, den 21 maj 2008, är det parlamentsval i Georgien. Det blir definitivt en prövning av hur långt landet kommit vad gäller demokratiseringsprocessen och om man tagit till av kritiken från det senaste presidentvalet som ägde rum den 5 januari 2008. Valet kan väl närmast betraktas som ett ödesval för Georgien och kan innebära ett vägval mellan demokrati, diktatur eller anarki.

Det georgiska parlamentet kommer efter detta val bara att ha 150 parlamentsledamöter, en reducering med 85 ledamöter jämfört med tidigare. Av de 150 ledamöterna så väljs 75 proportionellt från de partilistor som klarar femprocentspärren, medan 75 väljs i enmansvalkretsar. De georgiska folkrepresentanterna väljs på en mandattid av fyra år.

Enligt rapporter från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har även den här valkampanjen kantats av oegentligheter. Vi kan nog utgå från att också detta val kommer att ha åtskilliga brister. EU-kommissionen påpekar tydligt att "förrätta val är inte liktydigt med demokrati", vilket alltför många georgier tycks tro.

Vi hoppas på ett stort valdeltagande med full insyn och bevakning samt att man följer de nationella regelverk som finns rörande valets genomförande och uppfyller internationella krav och normer på ett sådant.

Sverige bidrar med tre valövervakare och 15 valobservatörer. Fyra svenska riksdagsledamöter ingår också i en internationell delegation som ska övervaka valet. Delegationen består till största delen av parlamentariker från OSSE:s och Europarådets parlamentariska församlingar.

En presskonferens om parlamentarikernas iakttagelser och erfarenheter från valet kommer att hållas i Tbilisi den 22 maj.

Valportal

Nyheter

OSSE - ODHIR

OSSE:s parlamentariska församling

OSSE:s slutrapport från parlamentsvalet 2008


10 Maj, 2008

EU fredsmäklar i Georgien

Skrivet av georgien 19:30 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

EU-flaggan

Sloveniens utrikesminister, Dimitrij Rubel, vars land är ordförande i EU under innevarande period har upplyst oss alla om att EU inte kommer att ta någons parti i konflikten mellan Ryssland och Georgien. Alla sansade och fredsälskande georgier kommer med omedelbar verkan att ställa sitt hopp och tillit till denna invit. Vi kan inte under nuvarande förhållanden inte alls tillåta att krigshandlingar slår sönder framtiden för Georgien. Varje georgier älskar sitt land och vi väljer självsvåldligt ut regionen Guria för att hålla tillbaka de svallande georgiska känslorna. I Guria går alltid första tanken eller skålen till freden och som Tamada för den här webbsajten så beordras krig upphör och att lyssna till mer begåvade människor som hoppas på er.

Radio Free Europe - Radio Liberty

FN:s mission i Abchasien


4 Maj, 2008

EM-kval: Sverige-Georgien i Umeå

Skrivet av georgien 19:18 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Sport

Eurobasket 2009 i Polen

EM-kvalmatchen i basket mellan Sverige och Georgien spelas i Umeå den 17 september 2008. Arrangerande förening blir Umeå Comets och matchen kommer att spelas i Gammliahallen. Sverige och Georgien lottades till grupp C och i den gruppen ingår också Irland, Luxemburg och Slovakien. Georgien får väl betecknas som nykomling i dessa sammanhang och stora förväntningar ställs på Georgiens nye chefscoach, Igor Kokoskov, som tidigare tränade Detroit Pistons men har sina rötter i schlagerstaden Belgrad.

Europamästerskapet, som är det 36:e i ordningen, går under beteckningen ”Eurobasket 2009” och spelas i Georgiens vänskapsstat Polen. Det är andra gången Polen arrangerar EM. Förra gången var 1963 och då kom man på andra plats och det är den enda medaljen som det polska landslaget erövrat i basketboll. Matcherna kommer att spelas på flera arenenor runt om i landet.

De svenska och georgiska EM-kvalmatcherna så långt de är klara:

2008-09-05 Georgien – Luxemburg (spelas i Luxemburg m a a av kriget)

2008-09-06 Sverige – Irland

2008-09-10 Irland – Georgien

2008-09-10 Slovakien – Sverige

2008-09-13 Georgien – Slovakien (spelas i Slovakien m a a kriget)

2008-09-17 Sverige – Georgien

2008-09-20 Luxemburg – Sverige

Med reservation för eventuellt krigsutbrott i Georgien.

Georgiska basketförbundet

Svenska basketförbundet

FIBA Europe

FIBA

Eurobasket

Eurobasket 2009

Basketsverige.se

Västerbottensnytt

Sveriges Radio

Georgiska basketförbundet

Svenska Basketförbundet

Slutresultatet mellan Sverige och Georgien blev 61-59.