Blogg gratis Logga in

27 Feb, 2008

Katie Melua till Danmark

Skrivet av georgien 09:17 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Katie Melua från Georgien

Det är dags för en ny konsert i Danmark. Den här gången uppträder georgiskan Katie Melua på Ballerup Superarena i Köpenhamn den 18 april 2008 kl. 20.00. Hon uppträder med jämna mellanrum i Danmark och har gett flera stora konserter där, bl a i Ålborg och Horsens. Hon har även varit med som stjärna i dansk TV:s julshow 2006 och uppträdde senast i Danmark på Café Hack i Århus för radiopublik den 12 januari 2008, en show som sändes i radions P4 dagen efter. Hon uppträdde även i danska tevens underhållningsprogram Aftenshowet och gav en intervju den 9 januari 2008.

En ny singel med spåret If the lights go out från albumet Pictures släpptes den 25 februari 2008. Kanske minns hon decenniets första år i Georgien med ständiga elavbrott och elransonering.

Biljetter


Ballerup Superarena

Katie Melua

Café Hack

Video från Café Hack

Urban

Alt om Århus

Dansk TV


18 Feb, 2008

Nya schackmästerskap i Georgien i sommar

Skrivet av georgien 07:35 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Sport

Till sommaren kommer två nya internationella mästerskap i schack att spelas i Georgien. Den första turneringen är Ungdoms-EM för barn under åtta år, som liksom förra året äger rum i hamnstaden Batumi vid Svarta havet. Europamästerskapet genomförs den 4-15 juni 2008. Den andra turneringen är den stora internationella barnschackturneringen Nana Alexandria Cup som spelas den 8-17 juli 2008 i hamnstaden Poti vid Svarta havet. Prissumman uppgår i år till omkring 60 000 kronor.

Georgien har haft många bra schackspelare och framför allt bland kvinnor. Under många år var de kvinnliga georgiska schackspelarna nästan oövervinnliga. Nona Gaprindashvili och Maia Chiburdanidze höll ensamma världsmästartiteln i 30 år, från 1962-1991. Bland de riktigt bra schackspelarna från Georgien bör även nämnas storspelarna Nana Ioseliani och Nana Alexandria.

Andra framträdande spelare födda i Georgien, fast av annan etnisk härkomst, är ryskan Elena Donaldson Akhmilovskaya samt armeniern Tigran Petrosian, världsmästare i schack 1963-1969.

Alexandria Cup 2008

Världsschackförbundet

Europeiska schackförbundet

Georgiska schackförbundet

Georgisk schackportal

Schack-EM 2007

Läs mer om de georgiska storspelarna:

Nona Gaprindashvili

Maia Chiburdanidze

Nana Ioseliani

Nana Alexandria

Tigran Petrosian


13 Feb, 2008

Badri Patarkatsishvili hittad död

Skrivet av georgien 22:45 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Badri Patarkatsishvili

Multimiljardären Arkadi ”Badri” Patarkatsishvili avled igår i sitt hem i Surrey i sydvästra London. Han var oppositionell presidentkandidat i det senaste valet i Georgien som ägde rum den 5 januari 2008 och en svuren fiende till den sittande presidenten, Mikhail Saakashvili.

Polisen utreder dödsfallet och utredningen har tagits över av avdelningen för grövre brott vid den brittiska kriminalpolisen, bl a med anledning av att Badri tidigare uppgett att han varit mordhotad av den georgiska regeringen.

Klockan är slagen för Badri Patarkatsishvili och vi hedrar hans minne som en stor man med många internationella kontakter. Hans familj vill att han ska begravas i Georgien och hans kvarlevor kommer att föras dit efter nödvändiga undersökningar.

För Georgiens del tycks klockan bara gå fortare mot det stora sammanbrottet.

Badri Patarkatsishvili

Om dödsfallet

Om mordhoten


3 Feb, 2008

Georgiens bidrag till melodifestivalen avgörs den 1 mars

Skrivet av georgien 18:43 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Eurovisionsschlagerfestivalen 2008

Vilket det georgiska bidraget blir till Eurovision Song Contest kommer att avgöras i Tbilisi den 1 mars 2008. Tolv deltagare tävlar då om att komma till semifinalen och kanske till finalen i Belgrad, ett evenemang som kan ge dem en rejäl skjuts i karriären som sångare. Den nationella tävlingen i Georgien avgörs genom att allmänheten får rösta fram sin kandidat via SMS. Vinnarbidraget kungörs av en speciell jury under galakvällen på sportpalatset i huvudstaden Tbilisi.

De svenska bidragen tävlar på lördagskvällarna kl. 20.00 med början den 9 februari fram till finalen på Globen i Stockholm den 15 mars 2008. I år sker de svenska deltävlingarna i Göteborg, Västerås, Linköping, Karlskrona och Kiruna. Alla evenemangen direktsänds i Sveriges Television.

Nytt för i år rörande finalarrangemangen i Belgrad är att det sker två semifinaler, den första genomförs den 20 maj och den andra den 22 maj. Georgien och Sverige har båda lottats till den andra semifinalen. Den stora finalen i ESC 2008 äger rum den 24 maj 2008.

Eurovisionsschlagerfetsivalen i Georgien

Eurovisionsschlagerfestivalen

Sveriges Television

Sveriges Radio

ESC Radio

ESC Sweden

Läs mer om de svenska uttagningarna till Schlagerfestivalen:

 Läs mer...