Blogg gratis Logga in

29 Jan, 2008

Georgisk kortfilm öppnade Göteborgs internationella filmfestival

Skrivet av georgien 21:31 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Göteborgs internationella filmfestival pågår 25 januari - 4 februari 2008

Kortfilmen ”De sista sakerna” av den georgiske regissören Levan Akin öppnade Göteborgs internationella filmfestival 2008. Sveriges kulturminister, Lena Adelsohn Liljeroth, invigde festivalen på biografen Draken i Göteborg.

Festivalen pågår fram till den 4 februari 2008.

De sista sakerna

Om filmen

Göteborgs internationella filmfestival

Startsladden

Svenska Filminstitutet

Bratek


21 Jan, 2008

Elene Gedevanishvili tävlar i konståknings-EM i Zagreb

Skrivet av georgien 07:09 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Sport

EM i konståkning 21-28 januari 2008

Det unga georgiska stjärnskottet i konståkning, Elene Gedevanishvili, tävlar i Europamästerskapet i konståkning i Zagreb i veckan. Det kan bli medalj. Sveriges Television kommer att sända ett sammandrag varje kväll och finalerna direktsänds under helgen. Kommentator i SVT är Roger Blomquist och Lotta Falkenbäck står för expertkunskaperna.

Konståknings-EM pågår 21-28 januari 2008.

Konståknings-EM

Sveriges Television

Resultat

Elene Gedevanishvili


20 Jan, 2008

Mikhail Saakashvili tillträtt som president i Georgien

Skrivet av georgien 19:51 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Mikhail Saakashvili, Georgiens president

Idag tillträdde officiellt Mikhail Saakashvili för en andra period som president i Georgien. Han kommer att få en svår uppgift att leda landet som nu är politiskt splittrat och där en stor del av befolkningen anser att han fuskat sig till en valseger. Oppositionen vägrar godta valresultatet och de har sagt att de kommer att fortsätta demonstrationerna mot Saakashvili.

Det ska bli intressant att läsa om hur de internationella valobservatörerna upplevt valkampanjen, valet, valresultatet och valets efterspel. En hel del kritik har redan framförts, fast observatörernas slutrapport som väntas i februari kommer säkert inte att kunna förändra den rådande situationen nämnvärt eftersom presidenten redan installerats.

Valkampanjen inför det kommande parlamentsvalet som äger rum i maj kommer att ge en fingervisning om den georgiska regeringen och de georgiska myndigheterna tagit till sig av de internationella synpunkterna på hur ett val ska gå till. Tills dess har vi säkert även fått veta huruvida mänskliga rättigheter finns på med på agendan eller om en statskollaps är i antågande.

Arbetslösheten är stor i Georgien och fattigdomen för merparten av befolkningen är mycket bekymmersam, framförallt för landsbygdsbefolkningen. Den ryska blockaden av georgiska varor och tjänster har haft effekt och har nu lett till att Saakashvili åter tvingas fjäska för sin nordliga granne för att få några exportinkomster. Det vankas stora georgiska eftergifter gällande Abchasien och Sydossetien, så något territoriellt enande av landet kommer det inte att bli fråga om.

Enligt vallöftena från den nyinstallerade presidenten ska han inrikta sig på att skapa nya arbetstillfällen och bekämpa fattigdomen i landet. Vi önskar honom lycka till med uppgifterna!


6 Jan, 2008

Presidentvalet i Georgien genomfört

Skrivet av georgien 15:11 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (1) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Presidentvalet i Georgien genomfördes igår under förhållandevis lugna former och under överinseende av ett stort antal internationella valövervakare, bl a sex svenska riksdagsledamöter som följde valet på plats.

De internationella observatörernas preliminära slutsatser är att valet i stort genomfördes under demokratiska former, även om vissa avvikelser har förekommit. Samtidigt påpekar man att de preliminära slutsatserna endast berör valprocessen och inte valresultaten. En slutrapport från den internationella valobservatörsmissionen väntas i februari.

Valdeltagandet var relativt stort och uppgick till omkring 56 % enligt den georgiska valkommissionen. Det är ju otvivelaktigt så att ju större valdeltagandet är, desto större tillförlitlighet får resultaten och blir på så sätt mer rättvisande.

Även i Stockholm röstade ett femtiotal georgier vid den upprättade vallokalen på Georgiens ambassad på Humlegårdsgatan. Valet där genomfördes på ett föredömligt sätt och segrare vid den valstationen blev Mikhail Saakashvili med 68 % av rösterna.

Vi väntar nu på sluträkningen av alla valsedlar för att se hur valet har gått i Georgien.

Samtidigt med presidentvalet genomfördes en mindre kontroversiell folkomröstning angående en Nato-anslutning och om parlamentsvalet ska äga rum i vår eller inte.

Valportal

Officiella valresultat 2008

Dagens Nyheter

Göteborgsposten

Svenska valobservatörer


1 Jan, 2008

Georgien går till val

Skrivet av georgien 13:21 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Den 5 januari 2008 stundar presidentval i Georgien. Det återstår nu formellt sju kandidater att välja mellan. Kampen kommer främst att stå mellan den förre presidenten, Mikhail Saakashvili och den förenade oppositionens presidentkandidat, Levan Gachechiladze samt finansmannen och miljardären, Arkadi (Badri) Patarkatsishvili. Vägen till val har kantats av skandaler och anklagelser om allt från kuppförsök, förberedelser till valfusk, misshandel, hot och mutor.

Oavsett hur valresultatet blir kommer säkert anklagelser om valfusk att framföras från missbelåtna partier och väljare. Tiden efter valet blir således minst lika intressant som själva valet och på det sätt som detta genomförs.

Vi kan under alla omständigheter konstatera att det råder stor skillnad mellan Saakashvilis uppfattning om den utrotade georgiska korruptionen och den skattning rörande korruption som Berlinbaserade Transparency International gjort för 2007 som placerar Georgien på 79:e plats i världen. Vi kan även konstatera att av den nuvarande regeringens tre första huvudmål har det inte blivit mycket av.

Huvudmålen är dessa:

Återupprättande av territoriell integritet

Hållbar ekonomisk tillväxt och underlättande av tillväxten

Skapande av ett flexibelt, ansvarigt och dugligt styre

Restaurering och utveckling av infrastrukturen

Inte heller har respekten för mänskliga rättigheter ökat, utan går i motsatt riktning enligt samstämmiga rapporter från bevakande organisationer.

International Crisis Group

Ja, det finns mycket kvar att göra.

Följ valet på webben:

Valportal

Georgiska valkommissionen

Valundersökning och resultat 2008

Officiella resultat 2008

OSSE-kontoret för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter

OSSE i Georgien

Transparency International Georgia

Portal för mänskliga rättigheter i Georgien