Blogg gratis Logga in

29 Nov, 2007

Georgisk biopremiär i Stockholm, Göteborg och Uppsala

Skrivet av georgien 20:32 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Filmpremiär den 30 november 2007

Den flerfaldigt prisbelönta filmen 13 av den georgiske regissören Gela Babluani har svensk biopremiär i morgon, fredag den 30 november 2007. Filmen hade världspremiär 2005. Det är en spännande thriller som säker kommer att visas på fler platser i landet. Huvudrollen Sebastien spelas för övrigt av regissörens bror Giorgi (George) Babluani. Filmen har tidigare visats inofficiellt i Sverige på biografen Zita hösten 2006 och under den franska filmfestivalen på Sture i somras.

Filmpremiären kan ses på följande biografer:

Stockholm – Sture

Göteborg – Biopalatset

Uppsala – Royal

Kinokultura

Nomineringar och tilldelade utmärkelser

Gela Babluani

Giorgi (George) Babluani


21 Nov, 2007

Georgisk gudstjänst i Stockholm den 23 november

Skrivet av georgien 22:58 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Religion

Den georgiske ärkemandriten, fader Lazarus, håller en gudstjänst på georgiska i den serbisk-ortodoxa kyrkan i Enskede Gård i Stockholm fredagen den 23 november 2007 kl. 10.00 med anledning av firandet av Giorgoba, Sankt Görans dag.

Det är första gången någonsin en mässa hålls på georgiska i Sverige och gudstjänsten sker med välsignelse av den georgisk-ortodoxa kyrkans västeuropeiska stift. Fader Lazarus, som normalt är stationerad i Tyskland-Österrike, höll gudstjänst i Köpenhamn så sent som förra helgen. En georgisk kyrkokör deltar och minst sex ortodoxa präster finns närvarande under mässan. Möjlighet till dop finns i anslutning till gudstjänsten.

Adressen är:


Serbisk-ortodoxa kyrkan

Bägerstavägen 68

Enskede Gård

Efter gudstjänsten ges tillfälle till förtäring med georgiska inslag.

Alla hjärtligt välkomna!

Georgiska patriarkatet

Serbisk-ortodoxa kyrkan

Sankt Sava

Den serbisk-ortoxa kyrkan i Enskede Gård

Webdesignkatalog

Webbkatalogen

Toppensidor.com

Service 4 U Gratis E-Butik osCommerce

Hitta fler bra sajter hos SvenskaSajter.com

Internetstartsida.se - Webbkatalog

F4.se - Länkkatalog med kvalitetslänkar (minst PageRank 4)

PowerfulFinder

Ponting.tk Seo friendly directory

www.netcompaniet.se Svenska länkar

WoW Internet Directory

Add URL Free Directory

Reggad på Commo.se


20 Nov, 2007

Situationen i Georgien börjar sakta normaliseras

Skrivet av georgien 06:45 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Polis och militär mot demonstrationerna i Tbilisi

Undantagtillståndet som proklamerades den 7 november hävdes på fredagskvällen den 16 november. Samtidigt sparkades Georgiens premiärminister Zurab Nogaideli, som uppenbarligen utsetts som syndabock efter att den georgiska regimen brutalt slagit ner oppositionens demonstrationer, ett tilltag som chockat västvärlden. Även utbildningsministern Alexander Lomaia och ministern för flyktingfrågor Gia Kheviashvili fick gå vid regeringsombildningen igår. Om detta hjälper återstår att se. Vi håller framför allt presidenten, parlamentets talman, inrikesministern, justitieminstern, försvarsministern och Tbilisis borgmästare ansvariga för den uppkomna krisen.

Ett eventuellt georgiskt medlemskap i Nato sköts på framtiden ett antal år genom den georgiska regeringens diktatoriska handlingar och tillvägagångssätt att kväsa den georgiska oppositionen. Möjligheterna till ett eventuellt EU-medlemskap har tillintetgjorts. President Saakashvilis gloria har inte bara fallit på sned, utan den har ramlat av.

Demonstrationerna ledde åtminstone till att Saakashvili tvingades att utlysa ett tidigarelagt presidentval som man nu avser att hålla redan den 5 januari 2008. Tidpunkten förlades säkert med avsikt att omintetgöra oppositionens möjligheter att få fram en presidentkandidat och förankra denne bland folket. Kampanjen försvåras även av att man dragit in sändningstillståndet för den fria TV-stationen Imedi. Huruvida valet kommer att gå rätt till, om det nu blir av, är också något som måste bevakas. Vi hoppas på stor internationell närvaro av valövervakare för att granska valkampanjen och framför allt, valorganisationen och räkningen av valsedlar.

De senaste veckornas händelser har fört Georgiens internationella rankning tillbaka bland bananrepublikerna och skadan på det internationella ryktet kan inte överskattas.


7 Nov, 2007

Demonstrationerna i Tbilisi brutalt nerslagna - fria TV-stationen Imedi har stängts

Skrivet av georgien 17:55 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Demonstrationer i Tbilisi

Demonstrationerna i Tbilisi slogs brutalt ner av polis och paramilitära styrkor. Minst 360 på sjukhus och 109 som ligger kvar.

Även ombudsmannen för mänskliga rättigheter, Sozar Subari, skadades i våldsamheterna. Fler än trettio från Imedi TV skadades också.

Just nu meddelas och georgiska specialstyrkor har trängt in i TV-stationen Imedi och rutan blev svart. Även TV-stationen Kavkasia uppges ha stängts.

Då kan ni bara tänka er fortsättningen. När den georgiska regeringen stänger ner alla möjligheter till en fri rapportering av händelserna kan ni ju själva döma vem som har rätt.

EU, Bildt och USA stödjer Saakashvili och ännu en diktator har fått se dagens ljus. Hur kan ni vara så blåögda?

Nu proklameras undantagstillstånd i Tbilisi under två dygn.

Tillägg den 8 november kl. 05.10 GMT:

Under natten förlängdes undantagstillståndet att gälla under 15 dagar och utökas till att omfatta hela Georgien. I natt utfärdade georgiska myndigheter även en instruktion till all media vad man får göra eller inte göra. Alla privata radio och TV-stationer förbjuds att sända nyheter. Ingen får publicera nyheter om demonstrationer eller strejker. Det fria ordet upphör därmed i Georgien från och med nu. Diktatur har återinförts.

Film från polisens attack på engelska

Mer film från polisens attack på engelska

Ännu mer film om brutalitetens nivå

Georgisk TV

Katastrof

Imedis sista sändning på engelska

Imedis sista sändning på georgiska

Film från polisens attack på georgiska

Mordförsök av polisen på georgiska

Mer om stängningen

Blodiga demonstrationer i Tbilisi

Undantagstillstånd i Tbilisi

Organisationen för mänskliga rättigheter

Bilder från demonstrationerna

Namninsamling på webben - Stoppa den georgiska regeringens övergrepp

Online petition - Stop abuses by the government of Georgia


6 Nov, 2007

Demonstrationerna fortsätter i Georgien

Skrivet av georgien 23:16 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Irakli Okruashvili omdebatterad f.d. försvarsminister

Situationen i Tbilisi är fortfarande spänt avvaktande på vad som ska hända framöver. Oppositionen har nu bestämt sig för att slå läger utanför parlamentet tills regeringen går med på deras krav. En hungerstrejk inleddes igår bland vissa av oppositionsledarna. Ordväxlingen mellan regeringen och oppositionen koncentreras nu främst till den förre försvarsministern Irakli Okrouashvili som framträdde på georgisk TV igår från Tyskland och sa att han tvingades ta tillbaka anklagelserna mot Saakashvili i fängelset om att ha beordrats att utföra politiska mord. Vi känner inte Irakli personligen, men rykten gör gällande att man hotade hans fyraåriga dotter för att framtvinga ett tillbakatagande av anklagelserna. Huruvida det är sant eller inte kan vi inte avgöra, men vi skulle inte bli förvånade direkt då hela det georgiska rättsväsendet har totalhavererat (BAR).

Den georgiska regeringen å sin sida, spelade upp ett inspelat band som man uppger vara en konversation mellan fängelsedirektören och Irakli där samtalet handlar om att han skulle dra tillbaka de demonstrerande om han fick bli premiärminister. Jag har själv svårt att tro på det. Okruashvilis familj är fortfarande i Georgien så vi bevakar naturligtvis deras situation här framledes.

Pengamagnaten Badri Patriakatsishvili, som numera är bosatt i London och som finansierat oppositionens demonstration på samma sätt som han gjorde under Rosornas revolution 2003 uttalar sig även han fördömande om dagens regim.

Sen tycker jag nog att det mest doftar USA kring bandinspelningen. När det gäller datamognad och teknisk spetskompetens är det fortfarande rätt dåligt ställt i Georgien. Vi blev själva tvungna att informera om en pågående IT-attack mot den georgiska regeringens hemsida. Ni kan ju alltid ringa till förre chefredaktören på Georgian Times och Tribuna, dessutom ordförande i oberoende journalisters förbund i Georgien, Zviad Pochkhua, numera chefredaktör för ekonomitidskriften Financial i Georgien och fråga. Hälsa så vänligt från mig.

Göran Dalin

Ordförande

Svensk-georgiska föreningen

Läs mer:

Radio Free Liberty / Radio Free Europe

UN asssociation of Georgia


3 Nov, 2007

Ombudsmannen för mänskliga rättigheter har intagit högsta beredskap

Skrivet av georgien 17:55 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Demonstrationerna fortsätter i Tbilisi

Ombudsmannen för mänskliga rättigheter i Georgien, Sozar Subari, uppger att de intagit högsta beredskap med anledning av händelseutvecklingen och demonstrationerna i Tbilisi.

Ombudsmannens nödnummer (hot-line) är: 99 58 98

Adressen är:
11 Machabeli Street

Ombudmannen för mänskliga rättigheter

Ombudsmannen har också instruerat polis och åklagare om vilka regler som gäller.

I eftermiddags gick oppositionen ett steg längre och kräver nu president Saakashvilis avgång.

Hela Ensemble Tbilisi har under dagen varit närvarande vid parlamentet och Zaza Mamaladze intervjuades i studion på TV-stationen Imedi.

David Berdzenishvili uppger just nu att Grekland hotar att deportera de georgier som stöder demonstrationerna mot Saakashvili. Vi har ju själva erfarenhet av Greklands inkompetens och totala översitteri. Släng ut Grekland från Schengen. De utgör ett hot mot Schengens grundvalar och utövar ett maktmissbruk av sällan skådat slag.

Svenska Dagbladet

Grekland tvingas byta ambassadör

Ädla georgier. Vi stödjer er fullt ut!

Imedi TV

Vi tänker på er!

Svensk-georgiska föreningen

Länkvänner:

Puerto Rico

Sweden

URLD Search Engine Optimization Link Directory

Traffic-Directory. See More. Do More.


2 Nov, 2007

Det är dags att dra Saakashvili

Skrivet av georgien 20:52 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Demonstrationer i Tbilisi mot president Mikhail Saakashvili

Dagens demonstration i Tbilisi mot president Mikhail Saakashvili samlade minst 50.000 personer. Det är den största demonstrationen sedan Rosornas revolution 2003 när Saakashvili tog makten från den då sittande presidenten Eduard Shevardnadze. Demonstranterna vänder sig mot misstyret av Georgien och har överlämnat en lista, omfattande fyra punkter till parlamentets talman Nino Burjanadze som man vill få uppfyllda för att avbryta demonstrationen. Den mest känsliga punkten, den om frisläppande av politiska fångar, ställer den sittande regeringen mot väggen och skulle i så fall innebära att Georgien erkänner att det finns politiska fångar. Oppositionen kräver även nyval till våren och är beredda att fortsätta demonstrationerna tills de fått sina krav uppfyllda. De två andra punkterna innehåller skapande av en ny valadministration med representation från politiska partier samt en ändring av det nuvarande majoritetsvalsystemet.

Den förre försvarsministern Irakli Okruashvili som greps efter att ha anklagat Saakashvili för att ha beordrat politiska mord har släppts och befinner sig nu i Tyskland. Gripandet av Okruashvili den 27 september 2007 ledde omedelbart till demonstrationer utanför parlamentet i Tbilisi och ledde även till manifestationer i andra länder.

Demonstrationer har idag även ägt rum i Berlin och Atén och i morgon planeras en demonstration i Strasbourg vid Europadomstolen och i Bryssel.

Klyftan mellan fattiga och rika har ökat dramatiskt sedan 2003. Officiella siffror anger att 2.8 miljoner georgier lever under existensminimum, den verkliga siffran är troligen mycket högre. Georgien har en befolkning på 4.4 miljoner enligt den senaste folkräkningen.

Den gamle författaren Vakhushti Kotetishvili uttalade sig ikväll för georgisk TV och var klarsynt som vanligt. Hans trovärdighet är omutbar. Vi beundrar hans mod och engagemang för att skapa ett bättre Georgien.

Vi stödjer fyrpunktsprogrammet.

Göran Dalin

Ordförande

Svensk-georgiska föreningen

Radio Free Europe / Radio Liberty

Radio Free Europe / Radio Liberty

Georgian Times

Civil Georgia

Human Rights Watch


1 Nov, 2007

Terrordåden i Madrid får sin upplösning

Skrivet av georgien 00:36 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Bombdåden i Madrid den 11 mars 2004

Idag dömdes de skyldiga för terrordåden den 11 mars 2004 då terrorister slog till mot kollektivtrafiken i Madrid, vilket ledde till att 191 människor dödades och drygt 2000 skadades. Samtidigt fastslog domstolen i Spanien att dåden inte hade någon koppling till ETA, vilket frenetiskt framhärdades av den förra spanska regeringen.

Här kommer därför som utlovat en sammanfattning av vad som egentligen hände med anledning av händelserna där, allt på grund av att Grekland fortsätter att hindra georgier att besöka Sverige.

Jag vet inte om det är med anledning av allmän inkompetens eller om politiskt rövslickeri utgjorde grunden till det ovanligt korkade beslutet i FN:s säkerhetsråd den 11 mars 2004 att peka ut den baskiska separatiströrelsen ETA som skyldiga till dåden. I vilket fall som helst så ljög den då sittande regeringen under ledning av premiärministern José María Aznar från Partido Popular (PP) alla rakt upp i ansiktet för att inte förlora valet som skulle äga rum den 14 mars 2004.

Anledningen till lögnerna bottnade i Spaniens stöd till USA och deras militära närvaro i Irak, vilket sedermera ledde till terrordåden i Madrid. Högerregeringen Partido Popular förlorade naturligtvis valet eftersom det spanska folket är intelligentare än de då sittande politikerna. Den nye premiärministern, José Luis Rodríguez Zapatero från det Socialistiska arbetarpartiet (PSOE) inledde omedelbart ett tillbakadragande av Spaniens trupper från Irak.

Så snart som FN publicerat resolution 1530 (2004) på Internet underrättades Säkerhetsrådets 15 medlemmar, liksom den svenska FN-delegationen om det ödestigra misstaget att peka ut ETA för dådet. I rapp takt informerades även alla antiterrororgan inom FN samt inom EU om misstaget.

Efterhand som undersökningarna fortsatte framkom fler ledtrådar, vilket otvetydigt tydde på att dådets utförts av andra och med ett helt annat motiv än vad den spanska regeringen och dess poliskår angett. ETA var sålunda oskyldiga till dåden. Trots att den förra regeringen varit helt överbevisad om sina misstag sedan 2004 framhärdar den förre inrikesministern Ángel Acebes med en dåres envishet att det ändå är ETA som var skyldiga till terrordåden. Med dagens dom i målet behöver vi inte diskutera den saken mer. Vi vet att du och dina partivänner ljög från början till slut.

Vi kan därför konstatera att motivet till dåden bottnar i Irak och att USA:s påtryckningar mot andra nationer utgör ett påtagligt hot mot rådande världsordning, internationell rätt och grundläggande mänskliga rättigheter. Vi kan också konstatera att ett antal svenska statsråd och tjänstemän har medverkat i den här historien genom att medvetet mörklägga de uppdagade misstagen.

Följande personer har på ett eller annat sätt varit direkt involverade i den här historien och det finns naturligtvis fler:

Göran Persson, f.d. statsminister

Laila Freivalds, f.d. utrikesminister

Thomas Bodström, f.d. justitieminister

Pierre Schori, f.d. FN-ambassadör (t.o.m. 31 augusti 2004)

Kurt Malmström, dåvarande t.f. generaldirektör för Säkerhetspolisen (t.o.m. 1 april 2004)

Följande länder satt i säkerhetsrådet den aktuella perioden:


USA

Ryssland

Kina

Frankrike

Storbritannien

Spanien

Tyskland

Brasilien

Angola

Chile

Pakistan

Algeriet

Benin

Filippinerna

Rumänien

Om terrordåden i Madrid:

Sveriges Radio

Dagens Nyheter

Säkerhetsrådets resolution

Här är en kopia av ett av de brev som skickades till Säkerhetsrådet m fl den 14 mars 2004.

 Läs mer...