Blogg gratis Logga in

30 Sep, 2007

Nuri Kino och Ordfront nomineras till Stora journalistpriset

Skrivet av georgien 14:08 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (4) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Nuri Kino - förstasidesstoff i Georgien

Den mångfaldigt prisbelönade frilansjournalisten Nuri Kino och Ordfront nomineras till Stora journalistpriset för sitt reportage om den före detta georgiske generalen Boris Ivanov som på falska grunder anklagats för narkortikainnehav och gripits av den georgiska polisen. Nuri Kinos arbete i Georgien ledde till att polisen tvingades släppa Boris i väntan på rättegång, varpå han tog sig till Ryssland med de georgiska myndigheternas tysta godkännande.

Motiveringen lyder:

För ett enastående journalistiskt arbete som lett till att georgiska myndigheter tvingats släppa en oskyldig och att mänskliga rättigheter för första gången belysts på ett opartiskt sätt i georgisk media.

Nuri Kino har lovat att bevaka utvecklingen i Georgien efter gripandet häromdagen av den tidigare försvarsministern och oppositionspolitikern Irakli Okruashvili. Han kommer att få mycket att göra.

Om reportaget i Ordfront

Nuri Kino

ETC

Om Nuri Kino

AINA

Ordfront

Stora journalistpriset

Sveriges Radio

Ordfront magasin nr 1-2, 2007

-->

 Läs mer...

27 Sep, 2007

Georgien på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg

Skrivet av georgien 07:23 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Tamar Maisuradze, föreståndare för Centrum för svenskt språkliv och kultur i Georgien finns idag, torsdag den 27 september och i morgon fredag den 28 september, på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Hon samtalar med Monika Wirkkala från Svenska Institutet under rubriken ”I Georgien talar vi svenska” båda dagarna kl. 15.00 vid monter C03:01.

På lördag den 29 september 2007 kommer så Estlands tidigare premiärminister Mart Laar och Georgiens biträdande reformminister Vakhtang Lejava till bokmässan. Laar och Lejava talar om likheter och skillnader mellan Estland och Georgien på ett seminarium arrangerat av Jarl Hjalmarson Stiftelsen.

Lördagen den 29 september kl 13.20 – 13.40 (Stora scenen, H-hallen)

Lördagen den 29 september kl 13.40 – 14.00 (Seminarierum R21)

Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg pågår 27-30 september 2007.

Bok & Biblioteksmässan

Svenska Institutet

Expressen

Jarl Hjalmarson Stiftelsen

Estland och Georgien

Netscape Directory

Web Directory

Constapel.se

Laservarsler og Radarvarsler - Norges største utvalg

Free Paid Web Link Directory

Free Link Directory : Add Your Link

General World Directory - A general directory of world, organized into regions and categories

AddLinksFree.com

Web directory

eboken.nu

lenida.se

datakatten.se

ungdomsvejledning.nu

RSS via nybloggat.se

-->


26 Sep, 2007

Georgien stoppas från EM-kval i Sverige

Skrivet av georgien 06:36 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Sport

EM-kval för flickor18

Det grekiska konsulatet i Tbilisi har åter stoppat ett georgiskt landslag från deltagande i EM-kval i Sverige. Den här gången handlar det om Georgiens landslag för flickor under 19 år. Den svenska landslagsledningen uttryckte ikväll sitt missnöje med hanteringen och kommer att rapportera det till det svenska fotbollsförbundet. Den Svensk-georgiska föreningen avfyrar på nytt en anmälan till EU, till berörda svenska, georgiska och grekiska departement samt även till UEFA och det internationella fotbollsförbundet för förnyade fall av idrottslig diskriminering av georgier.

Georgien skulle ha mött Sverige i EM-kval i Falköping nu på onsdag, Ungern i Falköping på fredag och Kazakstan i Tidaholm på måndag den 1 oktober. Detta innebär inte bara en stor skandal för fotbollen, utan även förlorade biljettintäkter för arrangören Västergötlands Fotbollsförbund.

Förra veckan hade Värmdö kommun besök av sina samarbetsparter, bland annat bestående av ministrar från den autonoma republiken Adzjarien (Adjara) och tjänstemän från den georgiska hamnstaden Batumi som också de klagade på den grekiska visumhanteringen. Den här gången hade det grekiska konsulatet efter mycket krångel utfärdat ett gruppvisum för delegationen, något som inte längre accepteras inom Schengen. Delegationen höll därför på att stoppas i Tyskland där de mellanlandade.

Sålunda kan vi konstatera att de inte bara är jävliga på det grekiska konsulatet i Tbilisi, de är inkompetenta också! Hanteringen av den gångna sommarens skogsbränder i Grekland beskriver mycket väl hur grekiska myndigheter och den grekiska statsapparaten fungerar.

Vi utgår från att vi också får höra någon ny bortförklaring från det svenska Utrikesdepartementet att det inte är deras ansvar.

Svenska fotbollsförbundet

Damfotboll

Fotbollskanalen

Svensk fotboll

Georgiens president till Grekland

Svensk-georgiska föreningen


21 Sep, 2007

Georgiens president besöker Danmark och Finland

Skrivet av georgien 18:44 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt
Georgiens president Mikhail Saakashvili och en georgisk högnivådelegation gör officiellt besök i Norden mellan den 8-12 oktober 2007. Den 8-10 oktober besöker de Danmark och 11-12 oktober besöker de Finland. I samband med besöken arrangeras ett affärsforum i Köpenhamn den 9 oktober och ett i Helsingfors den 12 oktober där presidenten håller ett inledningsanförande. Arrangörer för forumen är den georgiska handelskammaren, Georgiens ambassader i Danmark och Sverige samt Finpro som är en finsk konsultorganisation som arbetar för att befrämja internationaliseringen av finska företag. Deltagande i affärsforumen är kostnadsfritt, men föranmälan är nödvändig.

Affärsforumet i Finland

Affärsforumet i Danmark

Georgiska handelskammaren

Georgiens ambassad i Sverige

Georgiens ambassad i Danmark

Finpro

 Läs mer...

19 Sep, 2007

Georgier producerar ny popvideo i Norrland

Skrivet av georgien 23:42 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Levan Tsikurishvili

Den 23-årige georgiern Levan ”Lasha” Tsikurishvili fick i våras hedersuppdraget att göra den nya musikvideon åt en av Östeuropas populäraste popartister, georgiern Dato Khujadze, som lanseras i slutet av september. Låten som på ryska bär titeln ”Ona”, som betyder hon på svenska, kommer säkert att överraska många då den även har svenska sånginslag. Just nu pågår bearbetning av svenska och norska MTV för lansering av videon i Skandinavien. Filmsekvenserna från den nybyggda Högakusten-bron utanför Kramfors är ju också smått historiska då Lasha var den förste som fick bron avstängd för filminspelning. Inspelningen gjordes av Mbelieve, bestående av regissören Lasha Tsikurishvili, fotografen Andreas Lundqvist och 3D artist Andreas Nordlund i samarbete med Powerhouse. I videon deltar även ett antal dansare från The Wicked Show i Östersund.

En av Dato Khujadzes tidigare videoinspelningar med titeln ”Makhindji var” har väckt internationell uppmärksamhet för sin nyskapande och konstnärliga stil. Kanske blir videon Ona en uppföljare till denna.

Den ganska nyblivne norrlänningen Lasha berättar på bred norrländska att han nu hittat hem och trivs förträffligt med sambon Eva Morin då de rotat sig i Östersund. Han satsar även på att marknadsföra traktens lokala förmågor och vem vet om Östersund blir Sveriges nya musikmetropol.

Sveriges Radio

Nya videon

You Tube

Backstage Video

Pressmeddelande om Back stage videon

Video - Makhindji var

Cikura

The Wicked Show


16 Sep, 2007

Internationell Hamsun-konferens i Tromsö med georgiska undertoner

Skrivet av georgien 12:21 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Hamsuns kaukasiska mysterier - en film av Olga Zhgenti

Den georgiska regissören och manusförfattaren Olga Zhgenti föreläser och visar film under den fjärde internationella Hamsun-konferensen på universitetet i Tromsö den 20-21 september 2007. Äntligen tycks Olga få den uppmärksamhet hon förtjänar med sin senaste film om nobelpristagaren i litteratur från 1920, Knut Hamsun. Dokumentären som på engelska har namnet Knut Hamsun’s Caucasian Mysteries beskriver Hamsuns vistelse och spåren efter honom i Georgien. Har ni vägarna förbi staden Batumi vid Svarta havet i Georgien bör ni passa på att besöka det nyöppnade muséet där, som visar upp bröderna Nobels och Hamsuns påverkan på regionen.

Initiativrika Olga är dessutom ordförande i Hamsunsällskapet i Kaukasus och så är hon ju dotter till en av Georgiens största regissörer och manusförfattare, Suliko Zhgenti. Hon kommer nog att låta höra tala om sig mer i framtiden.

För bara en månad sedan visades också dokumentärfilmen för en bredare publik under Hamsun och Ibsen-dagarna i Grimstad, en litteraturfestival som tar sikte på författarnas liv och diktning. Vill man veta mer om Knut Hamsun kan man titta på filmen Hamsun av Jan Troell med Max von Sydow i huvudrollen som hade biopremiär 1996 och som även finns på video och DVD att hyra eller att köpa i mer välsorterade butiker.

Läs mer:

Hamsunsällskapet

Om konferensen

Om filmen

I Hamsuns spår


7 Sep, 2007

Georgiska folksånger på Bohus fästning och på Kulturnatta i Göteborg

Skrivet av georgien 18:21 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Ensemble Doluri

Den svensk-georgiska manskören Ensemble Doluri deltar i en grandios kulturell afton på Bohus fästning lördagen den 15 september 2007 kl. 19.00-22.00 under namnet Mezcla, en blandning av georgiska folksånger och folkmusik, brasilianska rytmer, afrikansk dans, flamenco, samba, beatbox, klezmer, dancebeat, opera och mycket mera.

Eftertext: Evenemenget ställdes in tyvärr.

Ensemble Doluri deltar även i årets upplaga av evenemanget Kulturnatta i Göteborg fredagen den 5 oktober 2007 kl. 21.00 där de ger en konsert i Oskar Fredrikskyrkan.

Mezcla

Kulturnatta

Oscar Fredriks församling


2 Sep, 2007

Georgien har nationell uttagning till JESC 2007

Skrivet av georgien 12:00 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Junior Eurovison Song Contest 2007

Georgien, som ersatt Bosnien-Herzegovina när de drog sig ur Junior Eurovision Song Contest (JESC), genomför sin nationella uttagning den 6 oktober 2007 på Filhamonin i Tbilisi. Fjorton ungdomar med tolv bidrag tävlar då om att få representera Georgien vid den internationella finalen i Rotterdam i Holland den 8 december 2007.

Något av följande tolv tävlingsbidrag får tävla mot vinnaren av den svenska uttagningen i fredags, Frida Sandén, lillasyster till förra årets svenska finalist, Molly.

Otiko Andriadze, Kutaisi

Mariam Romelashvili, Tamarasheni

Beka Chokharadze, Batumi

Aneti Mikeladze, Batumi

Linda Turkoshvili, Tbilisi

Shotiko Tatishvili, Tbilisi

Ani Ghibradze, Tbilisi

Mari Jomardidze, Tbilisi

Ana Siradze, Tbilisi

Ilia Karmazanashvili, Tbilisi

Mariam Chachkhiani, Keti Chachkhiani & Nino Gvelesiani, Tbilisi

Ia Orjonikidze, Tbilisi

Lycka till i uttagningen!

JESC - Georgien

JESC - Sverige

JESC - Sverige

Junior Eurovision Song Contest

JESC - Holland

JESC - Nyheter

JESC - Eurosong

Sverige i Junior Eurovision Song Contest

Under "Läs mer" finns länkar till andra länders sidor.

 Läs mer...