Blogg gratis Logga in

26 Jul, 2007

Bildt och Billström återupprättar järnridån

Skrivet av georgien 21:32 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Sveriges regering

Med Berlinmurens fall var vi nog många som hyste förhoppningar om att repressionens tid var förbi och att vi skulle gå en ljusare tid till mötes i Europa. Sedan några månader tillbaka har vi tvärtom fått uppleva en repressivitet från EU och Sverige mot vissa utvalda länder (varav Georgien är ett) som för oss tillbaka till det kalla krigets dagar.

Visumblockaden av georgier, som främst drabbar vanliga georgier som uppfyller alla krav för inresa, kommer att få mycket långsiktiga konsekvenser för Georgien då ingen längre vågar bjuda in georgiska musiker, sångare, dansare, konstnärer, idrottsutövare, idrottslag eller andra, eftersom de ekonomiska riskerna är för stora; de kommer ju ändå inte hit. Nej, herrarna Carl Bildt och Tobias Billström, inte ens Rysslands president Vladimir Putin lyckades med det ni åstadkommit i samarbete med likartade inom EU.

Eftersom det svenska utrikesdepartementet och justitiedepartementet inte kommit tillrätta med situationen rörande visumhandläggningen på Greklands konsulat i Georgiens huvudstad Tbilisi eller berättat hela sanningen om hur det egentligen förhåller sig, finns det även all anledning att betvivla sanningshalten i pratet om att göra det lättare med arbetskraftsinvandring mm. Klarar man inte av enkla uppgifter som att ge behöriga vanliga visum ska man nog akta sig för att ta på sig nya uppgifter som arbetstillstånd och liknande.

Ställ gärna frågor kring den överenskommelse rörande visum för georgier som finns inom EU till Carl Bildt och Tobias Billström och deras medarbetare. Ni når dem enklast via telefon på 08 - 405 10 00 eller via nedanstående e-postadresser:

registrator@foreign.ministry.se

registrator@justice.ministry.se

För övrigt tycker vi att Carl Bildt, som inte gjort ett skapandes grann för Georgien och det gäller naturligtvis även departementets företrädare från den förra regeringen och för all del även förre statsministern Göran Persson själv, ska sluta fjäska för Mikhail Saakashvili och ägna sig åt att hjälpa landet och dess medborgare istället.

Nästa gång berättar vi om hur det gick till när Spaniens förre regeringschef José Maria Aznar och hans hejdukar fick packa och dra 2004.

Vi hörs!

Svensk-georgiska föreningen

EU-kommissionen


22 Jul, 2007

Georgien stoppas från deltagande i O-Ringen

Skrivet av georgien 21:13 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Sport

O-Ringen pågår 22-27 juli 2007

Georgien, som skulle ha ställt upp med två deltagare i världscupen i orientering under O-Ringen i Mjölby som börjar idag och pågår 22-27 juli 2007, kommer inte att kunna delta i tävlingen eftersom de inte fick någon möjlighet till en visumintervju förrän i slutet av september. Det handlar den här gången om Akaki Khvedelidze, ordförande i Georgiens orienteringsförbund och hans orienteringskamrat Mamuka Kakauridze. Akaki berättar att han hade sett fram emot tävlingen men att det är omöjligt att komma fram på telefon till det grekiska konsulatet som handlägger visumärendena för svenskt vidkommande. ”Jag bor ju i Kutaisi och man måste boka tid per telefon för att komma på en intervju. Vad ska man göra då det inte går att komma fram.”

Det är beklämmande att det får vara så här. Ett så stort och välkänt arrangemang som O-Ringen skulle ha gett Georgien fin reklam på många sätt och hade satt Georgien på kartan för orienteringsintresserade svenskar. Det mediala intresset för O-Ringen är ju jättestort och intresset för orientering bland svenskar ökar ju då välkända program som Ring så spelar vi och Sommarsverige sänder från evenemanget. Man får skämmas över att vara svensk, säger Göran Dalin, ordförande för Svensk-georgiska föreningen.

Vi ställer nu våra förhoppningar till det Svenska Orienteringsförbundet och hoppas att de också protesterar mot den idrottsliga diskrimineringen av georgier.

I fredags nåddes vi även av beskedet att Gällivare-Malmbergets Fotbollsförening blev av med sina tre georgiska spelare då de inte fått sina visum förlängda. GMFF:s tränare, Zaur Svanadze, berättar att man försökt förlänga visumen men att det inte gick. Han hoppas nu att man via den svenska ambassaden i Ukraina ska lyckas få visum på nytt för de georgiska fotbollsspelarna. Vi är väl inte lika hoppfulla att det går (se kommentarerna i föregående artikel).

O-Ringen

Svenska Orienteringsförbundet

Corren

Norrländska Socialdemokraten

GMFF


19 Jul, 2007

Bildt och UD sviker Georgien - diskrimineringen fortsätter

Skrivet av georgien 20:48 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (7) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Ännu en visumskandal gällande besök i Sverige har drabbat Georgien. Den här gången är det den georgiska folkdansgruppen Daisi som inte får visum för deltagande i Sveriges största och äldsta dansfestival, Rättviksdansen.

Det här fallet är bara ännu ett i raden som drabbat georgier på resa till Sverige. Det grekiska konsulatet i Tbilisi och Grekland har därför rätteligen anmälts till EU-kommissionen för diskriminering och kränkande särbehandling av georgier. I ett tidigare fall kontaktades både det svenska utrikesdepartementet och Georgiens ambassad i Stockholm på ett mycket tidigt stadium för att inresa skulle kunna ske, men utan resultat. Om inte två olika länders utrikesdepartement lyckas med att få fram ett visum från det grekiska konsulatet, hur ska då någon annan kunna få fram ett? Nej, helt odugligt är vad det är, med betyg väl underkänt för både Grekland, Sverige och Georgien. Uteslut Grekland ur Schengen för de uppfyller inte grundläggande krav på myndighetsutövning!

Vi kan också konstatera att det svenska utrikesdepartementet försöker frånhända sig sitt ansvar för besökarna, trots att de underrättats om missförhållandena vid Greklands konsulat i Tbilisi och konsekvenserna för georgier resande till Sverige. I det här läget kan Sverige vara medskyldiga till etnisk, idrottslig och kulturell diskriminering och kanske till och med bidrar till korruption i Georgien, helt i strid med Sveriges officiella hållning, men uppenbarligen godtagbart så länge ingen annan uppmärksammar det. Fast en sak kan jag garantera och det är att den här följetongen kommer att bli lång, mycket längre än vad någon kunnat föreställa sig, tills vi fått ordning på torpet. Vid nästa visumskandal berättar vi mera om det svenska utrikesdepartementets kompetenser eller rättare sagt, avsaknad därav.

Dagens Nyheter

Aftonbladet

Norrländska Socialdemokraten

Svensk fotboll

Här nedan kan man läsa mer om det frånskyllande och intetsägande svaret från UD.

 Läs mer...

8 Jul, 2007

Georgisk prins krigsfånge i Stockholm

Skrivet av georgien 13:57 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (1) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Vi har länge haft för avsikt att berätta om Georgiens mest kända minnesmärke i Sverige. Här kommer äntligen historien om Prinsen av Imeretien (Imereti).

Vid Slussplan 4 i Stockholm, utanpå det gamla Linnéhuset vid Karl Johan slussen i Gamla Stan, finns en liten anspråkslös plakett, sirligt utformad och med skrift på svenska och georgiska. Minnestavlan skildrar ödet för Aleksandre Bagrationi, Prinsen av Imeretien eller Prinsen av Melite, som tillfångatogs av svenska styrkor vid slaget vid Narva år 1700 och som tillbringade åren 1701-1711 i Sverige.

Det lilla minnesmärket sattes upp av Stockholms stadsmuseum vid en ceremoni 1996 med professorn och ordföranden för Aleksandre och Peter Bagrationi internationella stiftelse, Djuansher Vateishvili, som hedersgäst och talare.

Historien förtäljer att Prins Aleksandre Archilovich Bagrationi fördes tillsammans med generalerna Dolgurkij, Buturlin, Golovin, Trubetskoi och Weide som krigsfångar till Stockholm, dit de anlände den 28 maj 1701. De inkvarterades på olika platser i Stockholm och Bagrationi eller Batonishvili som han också kallades, bodde vid Slussplan i samma hus där Carl von Linné skulle flytta in lite senare, från oktober 1706 till senhösten 1710. Prinsen skulle efter den ryska segern vid Viborg utväxlas mot svenska krigsfångar, dock inte Carl Piper, som det felaktigt står på tavlan. Dessvärre, på väg hem till Ryssland, dog den kaukasiske arvfursten Bagrationi i Piteå i februari 1711. Hans kvarlevor fördes sedan till Don-klostret i Moskva där han fortfarande ligger begravd.

Intresserade kan läsa mer om Batonishvilis öde i en uppsats skriven av hedersdoktorn vid Umeå universitet, Per Tingbrand, med titeln ”Alexander av Imeretien (1674-1711) - Rysk krigsfånge, som avled i Piteå”. Uppsatsen ingår i Pitebygdens Fornminnesförenings Årsbok 1997 som kan beställas från Piteå Museum till det facila priset av 30:-. Kan man ryska så finns det också ett kapitel om Aleksandre Bagrationi i Djuansher Vateishvilis bok från 2003 ”Gruziia i evropeiskie strany”.

Stort tack till:

Åke Abrahamsson, bortgången fil dr och tidigare antikvarie vid Stockholms stadsmuseum

Viveca Carlsson, antikvarie vid Centralarkivet i Piteå kommun

Bengt O. Karlsson, ekonom och internationell rådgivare i Wien

Joakim Enwall, docent i sinologi och georgienvän

Djuansher Vateishvili, professor i historia och ordförande för Aleksandre och Peter Bagrationi internationella stiftelse

Levan Z. Urushadze, fil dr i historia och ordförande för georgiska avdelningen för internationellt främjande av vetenskaplig forskning

Läs mer:

Wikipedia

Wikipedia

Bagrationiätten

The Royal House of Georgia

Norstedts