Blogg gratis Logga in

29 Jun, 2007

Tbilisi jazzfestival får besök av Joe Cocker

Skrivet av georgien 13:59 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Tbilisi jazzfestival pågår20-28 juni 2007

Nu är det dags för Tbilisi jazzfestival igen som i år inleds med ett uppträdande av musiklegenden Joe Cocker den 20 juni. Fast Joe Cocker får nog inte särskilt många vanliga georgier njuta av, för biljetterna kostar 200-300 georgiska lari, vilket motsvarar runt en månadslön för en normalinkomsttagare. Nej, då är det nog både billigare och roligare att se populära Tbilisi stadsorkester som för övrigt firar sitt tioårsjubileum i år, även om de grundades 1996.

Tbilisi jazzfestival, som arrangeras för elfte gången, tilldrar sig i år den 20-28 juni 2007.

I sommar arrangeras också för första gången en jazzfestival i hamnstaden Batumi. Jazzfestivalen som har ett stort internationellt deltagande kallas för Black Sea Jazz Festival och äger rum 27-29 augusti 2007.

Tbilisi jazzfestival

All about Jazz

Black Sea Jazz Festival

-->


26 Jun, 2007

Östhammar vill få vänort i Georgien

Skrivet av georgien 10:59 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Östhammars kommun

Östhammars kommun i Uppsala län vill etablera vänskapliga förbindelser med hamnstaden Poti i västra Georgien. Tidningen UNT uppger att Östhammars kommun kommer att ansöka om medel för att genomföra en förstudie om möjligheterna till ett samarbete. Kommunen har ett omfattande internationellt samarbete, vilket är både berikande och fördelaktigt, för att inte säga nödvändigt när man har ett kärnkraftverk och fina hamnar som i de stadspriviligierade tätorterna Östhammar och Öregrund.

Den tilltänkta vänorten Poti vid Svarta havet har omkring 50 000 invånare och rankas som den viktigaste hamnen i Georgien. Staden har historiska anor, men är väl mest känd för legenden om det gyllene skinnet i samband med sagohjälten Jasons ankomst till trakten med det omtalade skeppet Argo.

UNT

Östhammars kommun

Poti kommun

Poti stad

Wikipedia

Wikipedia


25 Jun, 2007

Den georgiska folkloreensemblen Daisi till Rättvik

Skrivet av georgien 08:25 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (1) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Internationell dans- och folkmusikfestival i Rättvik 23-28 juli 2007

Den georgiska folkloreensemblen Daisi deltar i den internationella dans- och folkmusikfestivalen i Rättvik i slutet av nästa månad. Festivalen, som är den äldsta, största och mest heltäckande festivalen i sitt slag i Sverige, kallas för Rättviksdansen och pågår 23-28 juli 2007. I år deltar 11 länder i festivalen och för första gången deltar alltså även Georgien.

För de 38 dansarna och musikerna i Daisi så äger huvuduppträdandet rum på Rättviksparkens scen fredagen den 27 juli kl. 23.00. Det vill säga om inte det grekiska konsulatet i Tbilisi misslyckas med viseringarna igen, vilket är högst troligt.

Rättviksdansen

Rättviks kommun

Dalademokraten


17 Jun, 2007

Georgien stoppas från deltagande i EM i armbrytning i Lycksele

Skrivet av georgien 13:34 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (4) | Trackback Trackbacks (0) | Sport

Det grekiska konsulatet i Georgiens huvudstad Tbilisi har åter hindrat georgiskt deltagande i ett stort idrottsevenemang. Den här gången handlar det om 28 av Georgiens främsta armbrytare som inte får visum för att delta i EM i armbrytning i Lycksele 18-24 juni 2007. Idrottsevenemanget är ett av de stora internationella evenemangen i Sverige i år och en av höjdpunkterna under 400-årsfirandet av norrländska Lycksele. Bortåt 600-700 deltagare hoppas arrangörerna på under EM-dagarna. Har man inte möjlighet att ta sig till Lycksele så sänder Sport Expressen direkt från evenemanget och via satellit kan omkring 120 länder följa sina favoriter under EM.

Flera av de georgiska armbrytarna hade haft goda medaljchanser bara de hade fått komma hit. Andreas Johansson, ordförande i Svenska armsportförbundet, beklagar att det inte gick att få visum för georgierna trots att man länge haft kontakt med företrädare för det georgiska förbundet.

Grekland har nyligen anmälts till EU-kommissionen för diskriminering och kränkande särbehandling av georgier och nu kommer ärendet även upp på de internationella idrottsförbundens bord.

Avslutningsvis så går våra tankar idag till den sexfaldige georgiske världsmästaren i armbrytning Giorgi ”Gia” Gvichiani som brutalt mördades i Moskva under den rysk-georgiska konflikten i början av oktober 2006.

Vi önskar Lycksele ett glatt firande och Sverige lycka till i tävlingarna.

EM i armbrytning 2007

Dagens Nyheter

Svenska armsportförbundet

World Armwrestling Federation

Lycksele 400 år

Europeiska armsportförbundet


6 Jun, 2007

Grekland anmäls för diskriminering av georgier

Skrivet av georgien 12:50 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (2) | Trackback Trackbacks (0) | Turism

Grekiska staten och Greklands konsulat i Georgiens huvudstad Tbilisi anmäldes idag för diskriminering och kränkande särbehandling av georgier till EU-kommissionen. Det grekiska konsulatet i Tbilisi handlägger visumärenden för resande från Georgien till Sverige.

Det grekiska konsulatet har konstant dragit på sig visumsökandes missnöje med hur de behandlas när de söker visum och de långa handläggningstiderna, nu på över tre månader, om det över huvudtaget går att boka en tid eller att få kontakt med en handläggare.

Grekland har under lång tid misskött sina åtaganden gentemot den svenska staten och gentemot georgier resande till Sverige. Det råder för närvarande stora skillnader i servicenivåer och bemötande mellan de olika EU-konsulaten som utfärdar Schengenvisum i Georgien. Vi vill därför att Sverige säger upp avtalet med Grekland och att Sverige tar sitt ansvar för sina georgiska besökare, antingen genom att öppna ett eget konsulat i Tbilisi eller att byta till något av de andra representationernas kontor. Särskilt upprörande är uppgifter om att man kan betala agenter för att få ett Schengenvisum från det grekiska konsulatet.

Den senaste visumskandalen i raden drabbade Ekaterine Gagoshidze, georgiska och nybliven svensk medborgare, och som idag på Sveriges nationaldag skulle ha firat medborgarskapsceremonin på Stockholms stadshus med sin mamma som bjudits in särskilt för detta. ”Min mamma fick inte tid för en visumintervju förrän den 19 juni, trots att visumförfarandet inleddes redan i början på april och kan därför inte vara med. Det känns så sorgligt”, säger en gråtfärdig Ekaterine.

Det är inte bara privatpersoner som har haft bekymmer med visum, även georgiska landslag, journalister på uppdrag, musiker och andra har haft problem. Det innebär att Grekland dessutom reser handelshinder mot Georgien, vilket, om inte annat, borde få den georgiska regeringen att agera i frågan.

Vi uppmanar alla som utsatts för diskriminering och oegentligheter att anmäla detta till EU-kommissionen. Information om hur man går till väga och en blankett man kan använda för anmälan finns på nedanstående länk.

EU-kommissionen

Både Grekland och Sverige får skämmas under resterande tid av det europeiska året för lika möjligheter för alla.

Mänskliga rättigheter i Sverige

Europeiska året för lika möjligheter för alla

 Läs mer...