Blogg gratis Logga in

29 Apr, 2007

Legendarisk georgier tränar Gällivare-Malmbergets FF

Skrivet av georgien 13:17 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Sport

Zaur Svanadze - legendarisk georgisk fotbollsspelare

Idag spelar Gällivare-Malmbergets Fotbollsförening sin första match för året i division tre Norra Norrland. Matchen spelas borta mot Sunnanå Sportklubb med start kl. 17.30. Gällivare-Malmbergets FF tränas för andra året i rad av den legendariske fotbollsspelaren Zaur Svandze som var en av stjärnorna i den historiska finalen i Cupvinnar cupen (Europacupen) i Düsseldorf den 13 maj 1981 då Dynamo Tbilisi slog Carl Zeiss Jena med 2-1. För den bedriften tillverkade Georgiens nationalbank ett jubileumsmynt i silver som ett evigt minne av händelsen.

Zaur tränade Malmberget redan 1995-1999 men blev sedan förbundskapten för de georgiska U18 och U21-landslagen och därefter tränare för Dynamo Tbilisi och Lokomotiv Tbilisi. Han återvände till Malmberget i januari 2006 och har sedan dess tränat GMFF som var mycket nära att gå upp i division två i höstas, men föll på målsnöret.

Zaur Svanadze uppgav i morse under bussresan mot Skellefteå, Sunnanås hemmaplan, att GMFF har tappat en del spelare och att det tillkommit några nya. Han hoppas ändå på seger idag.

Vi håller tummarna!

Efterskrift:

......och matchen slutade 0-1, alltså seger för GMFF och Zaur.

Gällivare-Malmbergets Fotbollsförening

Norrländska Socialdemokraten

Kuriren

Norrländska Socialdemokraten

Norrländska Socialdemokraten

Kuriren

Norrländska Socialdemokraten

Norrländska Socialdemokraten

Norrländska Socialdemokraten

Norrländska Socialdemokraten

Norrländska Socialdemokraten

Norrländska Socialdemokraten

Wikipedia

Dynamo Tbilisi

Dynamo Tbilisi med Zaur Svandze efter segern i Cupvinnar cupen 1981


24 Apr, 2007

Äntligen ett georgiskt vin på Systembolaget!

Skrivet av georgien 20:48 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (7) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Det georgiska röda vinet Saperavi av årgång 2005 från Teliani Valley lanseras den första juni på Systembolaget. Den första ordern är på 10000 flaskor och Systembolagets artikelnummer är 97081. Vinet lagras på ekfat och passar bra till kött och servas med en temperatur av 17-19°C.

Priset blir 79 kronor per butelj.

Importör är Granqvist Vinagentur.

Teliani Valley

Saperavi

Systembolaget

Granqvist Vinagentur


21 Apr, 2007

Georgien slog Sverige i brottnings-EM

Skrivet av georgien 10:18 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Sport

Finalen i EM i brottning i Bulgarien 2007

Georgiern Ramaz Nozadze vann finalen i brottnings-EM i 96-kilosklassen i grekisk-romersk stil mot svenske Jimmy Lidberg igår med 6-2. Europamästerskapet, som avgörs i Sofia i Bulgarien, avslutas i morgon den 22 april 2007. Senast Ramaz tog medalj i ett stort mästerskap var under Olympiska spelen i Atén 2004, då han tog silver i 96-kilosklassen.

Därutöver nådde man även framgångar i fristil och Alex Modebadze tog brons i 120-kilosklassen och Besarion Gochashvili kom fyra i 55 kg , liksom Leri Ketushivi i 84 kg.

Brottning

Sveriges Radio

Wrestling Arena


10 Apr, 2007

Ryssland politiserar kulturen igen

Skrivet av georgien 23:12 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Georgier demonstrerar mot Ryssland

Ryssland förhindrar georgiskt deltagande i dansföreställningen i Nacka den 22 april 2007. De georgiska ungdomarna som skulle ha deltagit i arrangemanget vägras visum till Sverige av de ryska myndigheterna, uppger en tillförlitlig källa. Detta är bara ännu ett exempel i raden av evenemang med georgiskt deltagande som Ryssland förhindrat sedan konflikten blossade upp på allvar i höstas och otvivelaktigt en hämndaktion riktad mot Georgien. Säkert har också Georgiens beslut att anmäla Ryssland till Europadomstolen för den ryska deportationen av georgier bosatta i Ryssland bidragit till den ryska hållningen.

Inte heller har uppgifterna om att ryska helikoptrar attackerat hus i tre georgiska byar i Kodoridalen för en månad sedan underlättat saken. Fynd från den inledande undersökningen och uttalanden i media från initierade personer pekar ut Ryssland som skyldiga till attacken. Slutrapporten angående incidenten från UNOMIG, FN:s mission i Abchasien, har ännu inte publicerats. Möjligen med anledning av att beslutet angående en förlängning av mandatet för missionen ännu inte har fattats. Säkerhetsrådet hade idag överläggningar om situationen tillsammans med Georgiens premiärminister, Zurab Nogaideli och chefen för UNOMIG, Jean Arnault, som är generalsekreterarens särskilda sändebud i regionen och mycket tyder på att FN:s närvaro i abchasien förlängs, åtminstone fram till mitten av oktober, enligt generalsekreterarens rekommendation.

Dalarnas Tidningar

Herald Tribune

Caucasian Knot

Rusnet

Kavkaz Center

Radio Free Europe / Radio Liberty

Alert Net

Georgiska utrikesdepartementet

Förenta Nationerna

Säkerhetsrådet

Euroasia Daily

UNOMIG

Abchasien

-->


5 Apr, 2007

Georgien firar påsk

Skrivet av georgien 08:08 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Religion

Påsken är den viktigaste högtiden för världens kristna och i stora delar av världen genomförs då olika former av processioner och religiösa ceremonier.

Den georgisk-ortodoxt kristna påsken infaller i år samtidigt med den västerländska påsken.

Flertalet av världens ortodoxa och österländska kyrkor följer den julianska kalendern medan de västerländska kyrkorna följer den gregorianska kalendern. Detta innebär att påsken oftast infaller vid olika tidpunkter, men i år är det alltså påsk samma helg. Förr gick även Sverige efter den julianska tideräkningen men införde den gregorianska kalendern 1753.

Bland de georgiska påsktraditionerna och symbolerna finns naturligtvis många likheter med en svensk påsk. Äggen, som färgas med den karaktäristiska georgiska vinröda färgen, är ett exempel, familjemåltiden ett annat.

Vi önskar er alla glad påsk!

gilosavt kristes shobas!

Julianska kalendern

Georgiska patriarkatet