Blogg gratis Logga in

31 Mar, 2007

Georgiska dansgruppen Dapioni till höstens dansfestival i Värmland

Skrivet av georgien 10:00 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (1) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Georgisk dansgruppen Dapioni

Den 6-8 september 2007 arrangerar Dans i Värmland åter igen en internationell dansfestival i Karlstad. Dansfestivalen som arrangerades första gången 2004, går under namnet Abundance. I år deltar den georgiska dansgruppen Dapioni, bestående av 40-45 dansare.

Dans i Värmland är ett regionalt resurscentrum för konstnärlig dans som verkar för att dansen blir tillgänglig för länets samtliga invånare och att medvetenheten och kunskapen om dans ökar.

Dans i Värmland

Dans i Värmland

Expressen

Dapioni


25 Mar, 2007

Brand i svenska centrat i Tbilisi

Skrivet av georgien 13:01 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

En brand uppstod i Centrum för studier i svenskt språk och kulturliv på universitetet i Tbilisi i tisdags eftermiddags, den 20 mars 2007. Eldsvådan lyckades släckas av skolans vaktmästare på egen hand och den hjältemodiga insatsen gjorde att brandförsvaret bara behövde vända på platsen. Branden vållade ganska omfattande skador men lokalen kan restaureras och användas igen, tror Tamuna Maisuradze, föreståndare för centrat. Störst skada led bokbeståndet och centrats datorutrustning och de är ju livsviktiga för verksamheten hos oss, säger en bedrövad Tamuna. Vi får undersöka varje bok för att se om de går att använda igen. Brandorsaken tros vara ett elfel.

Vi vädjar till alla resande till Tbilisi att ta med böcker på svenska åt eleverna som alla är vänner av Sverige.

Expressen

Svenska Dagbladet

GT

Sveriges Radio


22 Mar, 2007

Georgisk och rysk dansföreställning i Nacka

Skrivet av georgien 06:13 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (1) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Ossetiska studentsemblen och folkdansgruppen OCCA

Om en månad uppträder omkring 200 ungdomar mellan 12 och 19 år från Ryssland, Georgien och Sverige i en stor dansföreställning Nacka. Bland deltagarna återfinns den ossetiska studentsemblen och folkdansgruppen OCCA från Moskva som ger ryska och georgiska folkdanser. I programmet hittar man även uppträdanden med balett, showdans, och streetdance. Dansföreställningen, som är den tredje i ordningen, arrangeras av Dans & Musikstudio Natali i samarbete med Folk Center Vassa och med stöd av Nacka kommun samt den ryska ambassaden i Stockholm.

Arrangemanget äger rum söndagen den 22 april 2007 kl. 14.00 i Nacka Aula, Griffelvägen 15 i Nacka.

Biljetter säljs vid entrén. Pris 80:- för vuxna och 60:- för barn.

Dans & Musikstudio Natali


19 Mar, 2007

En förhandstitt på Georgiens bidrag i melodifestivalen

Skrivet av georgien 22:46 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (1) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Inför Eurovision Song Contest 2007 startar den 13 april 2007 kl. 20.00

Fredagen den 13 april 2007 startar Sveriges Televisions programserie ”Inför Eurovision Song Contest 2007” under ledning av programledaren Christer Björkman. I det första programmet betygssätts de första tio bidragen i startfältet, däribland Georgiens bidrag ”My story” som framförs av den unga sångerskan Sopho Khalvashi.

Programserien sänds på bästa sändningstid fyra fredagar i rad mellan kl. 20.00 och 21.00 på SVT1.

Det första programmet sänds alltså här:

Fredagen den 13 april kl. 20.00

Lördagen den 14 april kl. 17.00 SVT1 och SVT Europa

Lördagen den 14 april kl. 21.30 SVT24

Måndagen den 17 april kl. 00.05 SVT1

I Finland sänds också en programserie med samma namn på FST5 och Radio Vega med början den 10 april.

Många georgier i Sverige kommer att sitta klistrade framför TV:n under TV-sändningarna och även den georgiska superstjärnan Katie Melua håller på Sopho och Georgien i melodifestivalen. Så här skrev Katie själv om bidraget den 22 februari 2007:

”It's also been a very special week for Georgia, it is the first time in its history that Georgia has gone through to the Eurovision cong contest and although sometimes that show can be musically challenged, Georgia is really excited about it and I've been asked to hear the entry track. I have and have been brilliantly surprised at how good it is. So even though the show is a little naff I would urge all of you to watch it and vote for Georgia as I will be (sorry it's the nationalistic in me coming out!).”

Vi kan bara hålla med Katie och så gav ju även Finlands Thomas Lundin, programledare vid den kommande melodifestivalen i Helsingfors, full pott för Sopho i SVT:s program "Inför Eurosvision Song Contest". Jo, man tackar.

Läs mer:

Expressen

Melodifestivalen

Melodifestivalen

Allt om melodifestivalen

Videon

Sopho Khalvasi


10 Mar, 2007

Katie Melua – Ny dokumentär och ny nominering

Skrivet av georgien 11:57 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Katie Melua i ny dokumentär

Den 28 maj 2007 släpps dokumentären om Katie Meluas förberedelser inför världsrekordförsöket i undervattensspelning ombord på oljeplattformen Troll i Nordsjön i samband med dess tioårsjubileum den 2 oktober förra året. Filmsekvenserna är inspelade i Norge och på Nordsjön och i slutet av filmen visas även en del av konserten som genomfördes på 303 meters djup.

Katie har på nytt nominerats till ett prestigefyllt musikpris. Den här gången har hon nominerats till det tyska musikpriset ECHO som bästa kvinnliga pop och rockartist 2007. Medtävlande och övriga nominerade i klassen är Shakira, Pink, Nelly Furtado och Kelly Clarkson. Vinnarna av musikpriset utses söndagen den 25 mars 2007 på Palais am Funkturm i Berlin. Musikgalan är mycket populär och biljetterna såldes slut på 30 minuter efter biljettsläpp, men turligt nog så direktsänds galan på TV över kanalen RTL kl. 20.15-23.30.

P.S. Hon vann igen!!!

Dramatico

Katie Melua

Tyska musikpriset

RTL

Video från prisutdelningen


6 Mar, 2007

Kulinarisk arkeolog föreläser i Georgien

Skrivet av georgien 20:18 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (2) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Nobels middagar - en bok av Ulrica Söderlind

Mathistorikern och gastronomen Ulrica Söderlind, Fil Dr i ekonomisk historia och doktorand i arkeologi, reser i veckan till Georgien för att föreläsa kring sin avhandling om mat och matkultur på universitetet i Tbilisi. Föreläsningarna kommer säkert att uppskattas bland matglada georgier. Hon kommer även att berätta kring sitt spännande arkeologiska projekt i Lemlands kommun på Åland där utgrävningar sker även i sommar vid den gamla sjökrogen i Rödhamn. Rödhamns sjökrog var en krog för sjöfarare som etablerades i mitten av 1700-talet och var igång fram till 1900-talets början. Idag återstår inte mycket av det forntida Rödhamn så sökandet efter historien fortsätter och i år även med benäget georgiskt bistånd. Tre arkeologer från Georgien kommer att delta i utgrävningarna i sommar.

Ulrica har länge haft kontakt med den georgiske arkeologen och professorn Vakhtang Licheli och förra sommaren så blev det äntligen av att åka till Georgien. Under vistelsen medverkade hon också i arkeologiska utgrävningar vid kyrkan i Atskuri längs floden Mtkvari och vid Paravanisjön. Från den senare utgrävningen publicerade hon en artikel som finns att läsa i Marinarkeologisk tidskrift (03/06).

Stockholms universitet

Nobelstiftelsen

Ålandstidningen

Ålandstidningen

Rödhamn

Atskuri

Hvino News