Blogg gratis Logga in

25 Feb, 2007

Sverige möter Georgien i EM-kval i fotboll i höst

Skrivet av georgien 12:27 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (4) | Trackback Trackbacks (0) | Sport

EM-kval flickor under 19 år

I höst kommer EM-kval i fotboll i grupp 3 för flickor under 19 år att spelas i Västergötland. I kvalgruppen ingår Sverige, Georgien, Kazakstan och Ungern.

EM-kvalmatcherna spelas i Tidaholm, Skövde och Falköping.

Matchprogram för Georgien:

26 september kl. 13.30 i Falköping Sverige-Georgien

28 september kl. 13.30 i Falköping Georgien-Ungern

1 oktober kl. 19.00 i Tidaholm Kazakstan-Georgien

Den andra kvalomgången spela 24-29 april 2008 och de bästa lagen går till EM-slutspel i Frankrike 7-19 juli 2008.

Arrangör för EM-kvalet är Västergötlands fotbollsförbund i samarbete med Falköpings Kvinnliga Idrottsklubb (FKIK), Skövde Kvinnliga Idrottsklubb (SKIK) och Tidaholms Gymnastik- och Idrottsförening (TG&IF).

Läs mer:

UEFA

Svensk fotboll

Västergötlands fotbollsförbund

Falköpings Kvinnliga Idrottsklubb

Skövde Kvinnliga Idrottsklubb

Tidaholms Gymnastik- och Idrottsförening


19 Feb, 2007

Slutrapport och disputation kring vikingatåget till Georgien

Skrivet av georgien 22:46 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Håkan Altrock, skeppare och expeditionsledare för Expedition Vittfarne, har nu färdigställt slutrapporten från den vetenskapliga expeditionen från Ukraina till Georgien och Azerbajdzjan sommaren 2004. Rapporten som har titeln ”Expedition Vittfarne; ett vetenskapligt experiment i Ingvar den vittfarnes kölvatten” finns att låna på Vitterhetsakademins bibliotek, Storgatan 41 i Stockholm.

Dagsaktuell är även marinarkeologen Gunilla Larsson som disputerar på Uppsala universitet den 3 mars 2007 med sin avhandling ”Ship and Society: Maritime Ideology in Late Iron Age Sweden”. Opponent är initiativtagaren till Expedition Vittfarne, Fil Dr Mats G. Larsson som skrivit boken ”Ett ödestigert vikingatåg; Ingvar den vittfarnes resa 1036-1041”. Gunilla, som också hon deltog i Expedition Vittfarne, genomförde sommaren 2005 preliminära arkeologiska utgrävningar i Georgien för att söka spår efter vikingatåget. Om finanserna tillåter kan riktiga utgrävningar komma att påbörjas till sensommaren eller hösten.

Om man längtar efter att resa och använder lite modernare och snabbare transportmedel som flyg, så kan man passa på att beskåda en av de hittills 26 upptäckta runstenarna från Ingvarståget som finns utställd i terminal 2 på Arlanda flygplats. Stenen, som restes till minne av Torbjörn, hittades så sent som 1990 vid schaktningsarbetena för motorvägsbygget av Arlandavägen vid Måbypåfarten.

Läs mer om runstenar:

Populär Historia

Wikipedia

Sigtunas runstenar

Läs mer:

Föreningen Vittfarne

Dokumentärfilmen

Expedition Vittfarne


10 Feb, 2007

Katie Melua vann stort internationellt pris i Berlin

Skrivet av georgien 18:48 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Katie Melua från Georgien

Den strålande pop- och jazzsångerskan Katie Melua fick för några dagar sedan motta pris som bästa internationella solopopartist vid den 42:a upplagan av den stora film- och artistgalan ”Den gyllene kameran” i Berlin. Priset fick hon med motiveringen att ha gjort en glänsande karriär och för sin fantastiska röst. Den stora mediagalan, som arrangeras årligen av den tyska TV-journalen Hörzu, delar ut pris till sju nationella och fem internationella pristagare i olika kategorier. Övriga internationella artister som fick motta pris var Pierce Brosnan, Nicolas Cage, Sir Simon Rattle och Lionel Richie.

Läs mer:

Gyllene kameran

Artikel om galan

Video från prisutdelningen

Video från tackuppträdandet

Katie Melua


10 Feb, 2007

Georgien avgör bidraget till Eurovisionsschlagerfestivalen

Skrivet av georgien 14:25 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Eurovisionsschlagerfestivalen i Helsingfors

Den slutliga uttagningen till Eurovision Song Contest i Helsingfors avgörs den 3 mars 2007 då den blott 22-åriga sångerskan Sopho Khalvashi sjunger fem sånger i Filharmonins stora sal i huvudstaden Tbilisi. De fem tävlande bidragen sjungs alla av Sopho och tävlingen avgörs av allmänheten som röstar på sin favorit via SMS.

Bidragens titlar:

  1. Freedom

  2. Fantasy land

  3. On Adjarian motives

  4. My story

  5. Tell me why

Eurovisionsschlagerfestivalen

Läs mer:

Biografi


8 Feb, 2007

Georgiens främsta violinist uppträder i Finland

Skrivet av georgien 07:23 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Liana Issakadze - Georgiens främsta violinist

Georgiens främsta violinist, Liana Isakadze, ger en konsert tillsammans med Joensuus stadsorkester i staden Joensuu i norra Karelen, tillhörande östra Finlands län, den 19 april 2007. Musikerna framför stycken av den finske mästarkompositören Jean Sibelius och den väkände tyske tonsättaren Johannes Brahms. Konserten ges i Kareliasalen med start kl. 19.00. Dirigent är Hannu Koivula som till vardags är konstnärlig ledare och chefsdirigent för Västerås Sinfonietta.

Lianas meritlista är lika lång som vägen till Kina och hon är en mycket uppskattad och älskad person i Georgien och på många håll i världen. Hon är en välkänd internationell musiker och välgörenhetsmänniska och har arrangerat flera stora musikfestivaler runt om i världen. Under den senaste Sibeliusfestivalen var hon också huvuddomare och en bättre violinvirtuos med sådan erfarenhet kan man knappast hitta. Liana fyllde sextio år i somras och har spelat violin i femtio utav dessa.

Till sommaren, 21 augusti – 1 september 2007, arrangerar hon åter igen en internationell violintävling i Ryssland för ungdomar mellan 15 och 29 år. Även i år tävlar man ombord på ett fartyg på rutt längs floden Volga och de historiska städerna nordost om Moskva. Finalen äger rum i musikhuset i Moskva.

Det dröjer nog inte länge innan det stundar ett besök även i Sverige.

Läs mer:

Liana Isakadze

Joensuu

Västerås Sinfonietta