28 Okt, 2006
The Shin från Georgien släpper ny CD och går på turné
Det georgiska gladpopbandet The Shin släppte en ny CD för ett par dagar sedan med Titeln EgAri. Kombinationen av georgiska instrument, moderna instrument från västvärlden och georgiska harmonier med invävda jazzsträngar får gruppen att lysa. The Shin bildades i Tyskland 1998 av Zaza Miminoshvili och Zurab Gagnidze och kompletterades 2002 med Mamuka Ghaghanidze.
Bandet börjar idag sin turné i Tyskland och bjuder konsertbesökarna på en stor musikalisk upplevelse med en fantastisk blandning av jazz, pop och folkmusik av georgisk härtappning.
Konserter hösten 2006:
28 oktober - Neuenburg - Gitarrentage
29 oktober - Osnabrück - Lutherhaus
2 november - Lauda - Rathaussaal
5 november -
10 november - Bremen - Schlachthof (dubbelkonsert med Bremens Immigrantorkester)
Läs mer:
The Shin
27 Okt, 2006
Georgiens ambassadör ackrediteras i Sverige
Georgiens ambassadör, Amiran Kavadze, överlämnar sina kreditbrev till kung Carl XVI Gustaf under en audiens på Kungliga Slottet i Stockholm på fredag den 3 november 2006. Amiran Kavadze som även är Georgiens ambassadör i Finland kommer att stationeras i Stockholm.
Georgiska utrikesdepartementet
23 Okt, 2006
Nobelmuseum öppnas i Georgien
I dagarna anländer Dato Tskhadadze från Georgien till Stockholm för att slutföra förhandlingarna med Nobelfamiljen om invigningen av ett Nobelmuseum i staden Batumi, en stad i västra Georgien belägen vid Svarta havet. Enligt uppgifter från Georgien kommer muséet att inrymmas i Nobelhuset (gamla polisstationen) i Batumi och invigs den 21 december 2006. Dato Tskhadadze är känd för sitt tidigare arbete med det Sovjetiska ockupationsmuséet i Tbilisi som öppnades i våras och han kommer till Stockholm direkt från Warszawa där han mött kolleger från det Sovjetiska ockupationsmuséet i Polen.
Varför öppnar man då ett Nobelmuseum i Georgien? Svaret är givet. Den första oljeledningen till Batumi från bröderna Nobels oljefält i Azerbajdzjans huvudstad Baku färdigställdes 1904. Oljeledningen var då den största oljeledning som byggts i världen och har naturligtvis haft stor betydelse både för Georgien och den europeiska kontinenten i början av 1900-talet.
Bröderna Ludvig och Robert Nobel som anlade oljeindustrin i Baku har förstås satt sina spår i historien, liksom deras bror Alfred Nobel, dynamitens uppfinnare och instiftare till Nobelpriset. Deras arbete och gärningar i Kaukasus har uppmärksammats av Brita Åsbrink, tidigare styrelseledamot i Föreningen Vittfarne, som skrivit en bok om detta med titeln ”Ludvig Nobel: ”Petrolium har en lysande framtid!”. Boken inspirerade sedan Sveriges Television att göra en dokumentär om bröderna kallad ”Röd sol över Nobels oljefält".
Dagsaktuell är också georgiskan Olga Zhgenti, dotter till den berömde manusförfattaren och filmregissören Suliko Zhgenti, med en ny filmdokumentär om Nobels äventyr i Kaukasus. Dokumentären produceras med stöd från både Georgien och Azerbajdzjan. Olga har även gjort en dokumentär om den norske nobelpristagaren i litteratur 1920, Knut Hamsun, med titeln ”Caucasian Mysteries” som har nominerats till Stockholms filmfestival i höst.
22 Okt, 2006
Tbilisi firar Tbilisoba
Tbilisoba eller Tbilisifestivalen är huvudstadens största och årligen återkommande evenemang som firas till minne av Tbilisis grundande och firas i år den 21-22 oktober. Festivalhelgen celebreras i vänskapens tecken och äger alltid rum i slutet av oktober i samband med vinskörden. Här har naturligtvis Georgiens jordbrukare och vinodlare en huvudroll och då Tbilisoba instiftades, så var det egentligen för att skapa en marknadsplats för jordbruksprodukter och hantverk. Festivalen har firats sedan 1979 med ett sexårigt uppehåll med anledning av de politiska oroligheterna i samband med utträdet från Sovjetunionen. Festivalen återinvigdes 1994 och har sedan dess firats lite mer modernt med många uppträdanden, konserter, sång, musik, dans, mat och vin.
Tbilisi är en av de äldsta huvudstäderna i världen och grundades i slutet av 400-talet av kungen av Kartli, Vakhtang Gorgasali, som regerade i den dåvarande huvudstaden Mtskheta, belägen en halvtimmes bilfärd från Tbilisi. Den georgiska krönikan förtäljer att kung Gorgasali var på jakt och hans falk jagade en fasan (Georgiens nationalfågel) som föll ner i en varm källa. Han tog upp fågeln ur källan och fann att fågeln var kokt. Kungen tyckte mycket om platsen och beslutade då att bygga en stad där, vilken döptes till Tbilisi. Ordet tbili betyder varm på georgiska, därav stadens namn. De varma sulfurbaden i Tbilisi är än idag av stor betydelse och en stor turistattraktion. Huvudstad för kungadömet Iberia (östra Georgien) blev Tbilisi i början av 500-talet då Gorgasalis son och efterträdare, kung Dachi Ujarmeli, flyttade huvudstaden från Mtskheta till Tbilisi. Tbilisi blev huvudstad för det förenade Georgien först 1122 under Kung David Byggaren som betraktas av georgier som en viktig förebild.
7 Okt, 2006
Nej, Putin - det är du som är Beria
Den sittande ryske presidenten Vladimir Putin uttalade sig härom veckan i nedsättande ordalag om Georgiens president Mikhail Saakashvili att han skulle uppträda som den illa beryktade och genuint hatade tidigare sovjetiske säkerhetschefen Lavrentij Beria.
Njet, herr president, det är du som är Beria. Du är ju tidigare KGB-officer, sedermera högste chef för FSB, efterträdaren till KGB och chef för den ryska krigsapparaten. Dessutom är du även Stalin. Som ledare för ett land som tillåter politiska mord, folkmord, deportationer och förföljer minoriteter är du ansvarig för myndighetsutövningen.
Krigsförbrytartribunalen väntar på dig!
Göran Dalin
Ordförande
Svensk-georgiska föreningen
4 Okt, 2006
Georgien står enat mot Ryssland
Georgien står nu enat mot Rysslands imperialistiska politik. De ryska påtryckningsmedlen mot Georgien har nu förbrukats och istället förföljs nu georgier i Ryssland av ryska myndigheter.
Georgien vill inte vara under ryskt inflytande, så det så.