Blogg gratis Logga in

29 Jul, 2006

Svensk-georgiska föreningen möter Georgiens patriark

Skrivet av georgien 11:18 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (3) | Trackback Trackbacks (0) | Religion

I möte med Georgiens patriark, Ilia II

Svensk-georgiska föreningen träffade här om dagen den georgiska kyrkans högste företrädare, Georgiens patriark, Ilia II (katalikos patriark Ilia meore). Patriarken ville veta mer om den georgiska diasporans önskan att etablera en georgisk-ortodox kyrka i Sverige. Detta med anledning av flera TV-program som sänts på georgisk TV i frågan.

Initiavtivtagare till en officiell framställan till det georgiska patriarkatet är subdiakon Mzeguli Eshkeridze, snart prästvigd inom den georgiska kyrkan och som skulle kunna axla upgiften med stöd av den georgiska diasporan i Sverige. Ilia II ställde sig positiv till det hela, vilket bådar gott för framtiden.

Under besöket berättade patriarken att han själv besökt Uppsala 1968 i samband med ett världskyrkomöte där och mött självaste kung Gustaf VI Adolf. Den vänlige Ilia II som överlevt många presidenter anses av många andra kyrkoföreträdare som ett levande helgon och han röner stor uppskattning på många håll i världen.

Vi fick också hans välsignelse både för kommande planer och som personer.

Georgiska patriarkatet

Svensk-georgiska föreningen

Radio Iveria


24 Jul, 2006

Program om Expedition Vittfarne sänds på Rioni TV

Skrivet av georgien 13:01 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Expedition VittfarneEtt 45 minuter långt program om den svenska vikingaexpeditionen som gick genom Georgien sommaren 2004 sänds nästa vecka, preliminärt måndagen den 31 juli kl. 17.00, över den regionala TV-stationen i västra Georgien, Rioni TV, som har omkring 1 500 000 invånare i sitt täckningsområde. Programmet innehåller intervjuer och kommentarer om och kring expeditionen och vikingahövdingen Ingvar den Vittfarnes resa i början av tusentalet samt information om arkeologiska undersökningar av möjliga vikingalämningar som genomfördes av Gunilla Larsson från Uppsala Universitet i samarbete med georgiska historiker och arkeologer sommaren 2005.

Programmet kommer att sändas i repris över Rioni TV under hösten, troligen vid flera tillfällen. TV-studion ligger centralt belägen i Kutaisi, Georgiens näst största stad och tidigare huvudstad i kungadömet Kolchis och i kungadömet Imereti.

Vi träffade även Kustaisis borgmästare, Giga Chogovadze, som också fick en kort resumé om Expedition Vittfarne och om expeditionens besök i Kutaisi 2004 av expeditionens beskyddare i Kutaisi, direktören för Kutaisis stadsbibliotek, Giorgi Shavgulidze.

Sveriges Television sände på nytt dokumentären om Expedition Vittfarne på SVT24 och SVT Europa i samband med den georgiske presidentens besök i Dalarna i slutet av juni 2006.

Föreningen Vittfarne

Vittfarne - Filmen

Rioni TV

Kutaisi

Imereti


13 Jul, 2006

Akaki Ramishvilis memoarer publicerade på engelska och franska

Skrivet av georgien 17:19 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Den nu bortgångne georgiske emigranten Akaki Ramishvili har fått sina memoarer översatta i en nyutgiven bok på både engelska, georgiska och franska. Boken ”Our mistakes 1918-1921” gavs ursprungligen ut redan i maj 2000, men då bara på georgiska. Memoarerna får nu en bredare publik genom översättningarna som presenterades den 28 juni på det georgiska parlamentets bibliotek av Georgian-Anglo International Association for Culture and Art (Gaiaca).

Eftersom Akaki Ramishvili är son till Georgiens förste premiärminister Noe Ramishvili är boken särskilt läsvärd då den bland annat beskriver den första frihetstiden för Georgien 1918-1921. Det skulle ju dröja ända till 1991 innan Georgien blev självständigt igen.

Akaki har bott både i Frankrike, Polen och Storbritannien och tillbringade sina sista år i livet i Frankrike som ordförande för georgierna och förvaltare av "slottet" i Leuville-sur-Orge. Han avled 1999 och ligger begravd på kyrkogården i L’église Saint Jean-Babtiste de Leuville-sur-Orge där även hans föräldrar och bror ligger begravda. Han syster Nutsa instiftade en fond till Akakis minne, Akaki Ramishvili Fund – Tradition & Innovation, som bland annat stött flera kulturella evenemang i Frankrike.

Leuville-Sur-Orge

Begravda i Leuville-sur-Orge

-->