Blogg gratis Logga in

25 Jun, 2006

Blues och jazz på Stampen med georgisk klang

Skrivet av georgien 20:35 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (1) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Edvin Zibergs - georgisk musiker

Den georgiske musikern Edvin Zibergs, 25, kom till Sverige för första gången för fyra år sedan. Han är född i Tbilisi och har lettiskt medborgarskap och har även bott i Riga i ett par år. Modern är georgiska med rötterna i provinsen Racha och fadern är lett av tyskt ursprung.

Han är en populär medlem av den georgiska diasporan i Lettland och i Sverige och givetvis också i den lettiska diasporan i Georgien där han varit en frontfigur när det gäller relationerna mellan Lettland och Georgien.

Gitarr är Edvins huvudinstrument, men han spelar också basgitarr, keyboard och trummor. Han komponerar även egen musik och älskar nästan all slags musik, i synnerhet klassisk musik och folkmusik, men spelar oftast rock, blues och jazz.

Ni kan säkert höra honom på Stampen i Stockholm, där han ofta uppträder under Stampens Blues Jam på lördagar kl. 14.00-18.00.

Stampen

Live på Stampen

Intervju med Edvin

Georgiska föreningen i Lettland

Edvin Zibergs


19 Jun, 2006

Georgiens president åter till Dalarna

Skrivet av georgien 11:25 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

H.M. Konungen och Georgiens president, Mikhail Saakashvili

Georgiens president, Mikhail Saakashvili, deltar på nytt i Tällberg Forum som arrangeras i Tällberg i Leksands kommun i Dalarna den 28 juni – 1 juli 2006. Den här gången har han även sällskap av sin fru Sandra Saakashvili-Roelofs. Omkring 400 av världens främsta ledare samlas i Tällberg för workshops kring hur man kan förbättra världen. Årets tema är en fördjupning av förra årets tema ”How on earth can we live together?” och kallas för ”Getting serious”, vilket syftar till förbättringar av levnadsförhållandena och att nå konkreta resultat.

Tällberg Forum har genomförts flera år i rad och för initiativtagaren Bo Ekman och hans medarbetare blir årets konferens ännu en fjäder i hatten.

Tällberg Forum

Georgiens president


18 Jun, 2006

Ombudsmannen för mänskliga rättigheter läxar upp Finland

Skrivet av georgien 00:08 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Ombudsmannen för mänskliga rättigheter i Georgien

Ombudsmannen för mänskliga rättigheter i Georgien, Sozar Subari, mötte idag Finlands ambassadör Terhi Hakala för att försvara georgiska medborgare i det uppmärksammade avvisningsfallet som ägde rum i mars förra året. Finska gränspolisen hävdar att busslasten med 48 georgiska tanter vägrades inresa med motiveringen att det hela handlade om människosmuggling och prostitution och avvisade dessa, trots att de alla hade giltiga visum. Finska myndigheter har dock inte lyckats prestera ett enda bevis mot gruppen och får nog bita i det sura äpplet och svälja med god min. Istället framförs klagomål från georgiernas sida att finska tjänstemän hotat dem och till och med hotat att våldta dem.

Vi väntar fortfarande på den finske Justitieombudsmannens beslut i frågan.

Läs mer:

Ombudsmannen


17 Jun, 2006

Ensemble Rioni uppträder i Danmark

Skrivet av georgien 12:41 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (2) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Floden Rioni

Nu är det dags för ett nytt folkdansarrangemang och musikaliskt äventyr med den georgiska dansguppen Rioni. Den 36 personer stora ensemblen som uppträtt flera gånger i Danmark kommer i år bland annat att uppträda på Herlevfestivalen i Herlevs kommun, strax utanför Köpenhamn, den 18 augusti 2006 kl. 17:30 med ett öppet arrangemang på Rådhusplatsen.

Rioni grundades 1973 av den kände georgiske koreografen Avtandil Lomtadze och är också namnet på en flod i västra Georgien som har sitt tillrinningsområde i Kaukasusbergen och mynnar ut i Svarta havet i hamnstaden Poti.

Läs mer:

Herlev Medborgarhus


12 Jun, 2006

Balanchine - i ropet igen

Skrivet av georgien 21:02 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

George Balanchine - georgisk koreograf

Den bortgångne georgiske koreografen George Balanchine eller Giorgi Balanchivadze som han hette innan han bytte namn är åter i ropet. Han är vida erkänd som 1900-talets främste koreograf och 100-årsjubiléet av hans födelse firades över hela världen 2004. Jubiléet firades även i Sverige med en dansföreställning i Vitabergsparken på Södermalm i Stockholm med New York City Ballet som han grundade 1948 tillsammans med Lincoln Kirstein. Även Kungliga Operan, Kungliga Baletten, Dansmuséet och många, många andra hedrade hans minne med föreställningar och evenemang av olika slag i samband med 100-årsfirandet.

Nu ges nya föreställningar och uppträdanden med knytning till George Balanchine på flera håll i världen, bl a med Norges, Finlands och Frankrikes nationaloperor, New York City Ballet, Suzanne Farrell Ballet, Bostonbaletten, Mariinskybaletten och Hamburgbaletten.

Giorgi föddes i S:t Petersburg 1904 och flyttade till Paris 1924 och sedan till USA 1933. Fadern var georgier och modern ryska. Han var ett tag gift med norskättade Vera Zorina eller Eva Brigitta Hartwig som hon hette innan hon bytte namn. Vera gjorde en strålande karriär både som ballerina och filmstjärna. Hon krönte egentligen sin karriär då hon utnämndes till chef för den Norska Operan på 70-talet, även om hon valde att tacka nej till erbjudandet av personliga skäl.

Vi väntar nu med spänning på nästa Balanchine-evenemang i Sverige.

Läs mer:

The George Balanchine Foundation

George Balanchine

Släkten Balanchivadze

Familjen Balanchivadze

Vera Zorina

Vera Zorina


6 Jun, 2006

Georgiens nationalopera till Sverige

Skrivet av georgien 17:25 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (1) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Operahuset i Tbilisi, Georgien

Den georgiska nationaloperan ger i sommar två föreställningar på den numera världskända scenen i Dalhalla utanför Rättvik i Dalarna. Den 11 augusti 2006 spelas verket Simson och Delila och den 12 augusti ges en av världens populäraste operor, Verdis Trubaduren.

Dalhalla och Dalarna har de senaste åren besökts frekvent av gästande georgier från när och fjärran. Till och med Georgiens president, Mikhail Saakashvili, tillhör skaran som besökt Dalarna och Siljanstrakten.

Nationaloperan i Georgiens huvudstad Tbilisi är döpt efter Zakaria Paliashvili som ses som grundaren av klassisk musik i Georgien.

Läs mer:

Georgiska nationaloperan

Dalhalla

Zakaria Paliashvili

Mitt i Musiken

Sveriges Radio


4 Jun, 2006

Liana Isakadzes internationella violintävling

Skrivet av georgien 12:48 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Liana Issakadze

Den georgiska violinlegendaren Liana Isakadze anordnar en ny internationell violintävling för ungdomar till sommaren. Tävlingen, som är den andra genom tiderna, äger rum den 21 augusti - 1 september 2006 på ett kryssningsfartyg på floden Volga som avslutas med final i Moskva och med en avslutningskonsert i Musikhusets stora sal.

Liana Isakadze har uppträtt mycket internationellt, men har också gjort sig känd som domare i flera stora internationella violintävlingar, bland annat under Sibeliusfestivalen som senast ägde rum i Finland i november-december förra året. Hon har dessutom varit initiativtagare till flera stora kulturarrangemang och välgörenhetsprojekt i Georgien.

Läs mer:

Liana Isakadze

Om Liana Isakadze

Mer om Liana Isakadze

Sibeliusfestivalen


3 Jun, 2006

Svensk blir georgisk medborgare

Skrivet av georgien 10:09 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (1) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Henrik Olofsson från Gävle blev georgisk medborgare den 27 april 2006. Han är förmodligen den förste svensk som antagit georgiskt medborgarskap någonsin, även om han samtidigt behåller sitt svenska. Georgien tillåter sedan något år tillbaka dubbelt medborgarskap och kanske kommer fler svenskar att följa Henriks modiga beslut här framöver.

Anledningen är som vanligt ganska enkel. Henrik träffade nämligen en georgiska vid namn Dali Bitsadze då hon gick en kurs inom miljöområdet i Sverige. De förlovade sig i Tbilisi den 16 oktober 2005 och höll en förlovningsmiddag tillsammans med de närmaste på en georgisk restaurang då plötsligt restaurangen fylldes av svenskar under ledning av Eric Jönsson, Sveriges honorärkonsul i Georgien, och Johan Molander, Sveriges ambassadör i Moskva. Festligt värre eller som Henrik själv säger, ”ett mirakel”.

Henrik och Dali vigdes sedan i Tbilisi den 2 februari 2006 i Heliga Maria Didube Kyrka, där självaste Drottning Tamar vigdes på 1100-talet. De är för tillfället bosatta i Gävle och Dali som nu studerar svenska kommer till hösten att läsa marknadsekonomi på Högskolan i Gävle. Det blir säkert ett bra komplement till hennes kunnande inom bioenergiområdet.

Dali har snabbt blivit en populär gestalt i Gävle, där hon bland annat återupptagit sitt gamla intresse för schack. Hon ses ofta på den lokala schackklubben, Gävle Schackallians, och är säkert redo att ta ett parti någon torsdag då klubben har spelkvällar för gammal som ung. Härförleden deltog hon i schackturneringen Gästrikland Open och slutade på en hedrande 62:a plats av närmare 200 deltagare.

Läs mer:

Gävle Schackallians