Blogg gratis Logga in

25 Apr, 2006

Medeltida skepp från Armenien kommer till Fårösund och Stockholm

Skrivet av georgien 07:12 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Cilicia - replik av ett medeltida handelsfartyg från 1200-talet

En replik av det medeltida skeppet Cilicia besöker Fårösund och Stockholm i sommar. Cilicia, som byggts och seglas av medlemmar i ”AYAS” nautiska forskningsförening under befäl av Karen Balayan, påbörjade sin resa över de sju haven från den georgiska hamnstaden Poti vid Svarta havet den 14 juli 2004.

Om en månad påbörjas resans tredje etapp som avslutas i S:t Petersburg i augusti 2006 innan fartyget tar sig tillbaka till Poti från S:t Petersburg via de ryska flodsystemen ner till Svarta havet. Fartyget lämnar hamnen i Cowes, belägen på ön Isle of Wight, nära Southampton på den brittiska sydkusten, den 22 maj. Första stopp blir London och sedan går seglatsen vidare till ett stort antal hamnar och huvudstäder i norra Europa. Cilicia beräknas anlända till Fårösund omkring den 16 juli och Stockholm omkring den 20 juli, med reservation för tidsförskjutningar på grund av oberäkneliga vindförhållanden. Säkert kommer besättningsmän från Expedition Vittfarne att stå på kajen och välkomna dem för komiskt nog så möttes Cilicia och den svenska vikingabåtsrepliken Himingläva från Expedition Vittfarne längs Rionifloden i Georgien sommaren 2004. De båda medeltida skeppen med besättningar var på väg åt var sitt håll för att söka historien på avlägsna platser. I en intervju med Tony Halpin från Armenia Now sa Karen Balayan så här:

“I could not believe I was seeing a Viking ship in the mountains of Georgia and you can only imagine the faces of the Swedish crew when they saw our ship”.

Läs intervjun i sin helhet:

Armenia Now

Cilicia är ett 20 meter långt segelfartyg i ek som började byggas 1991 och färdigställdes 2002. Besättningen uppgår till c:a 14 man. Originalet Cilicia var ett handelsfartyg från 1200-talet som döptes efter ett armeniskt kungadöme med samma namn.

Cilicia och expeditionen över de sju haven

AYAS

Kungadömet Cilicia

Föreningen Vittfarne


22 Apr, 2006

Värmdö kommun får georgiskt besök

Skrivet av georgien 17:34 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Värmdö kommun

Värmdö kommun får besök av 7-8 representanter för Batumi kommun den 15-21 maj 2006. Värmdö kommun upprättar som första kommun i Sverige samarbete med Georgien och vänorten Batumi, en stad som ligger vid Svarta havet i regionen Adzjarien (Adjara) i sydvästra delen av landet. Besöket är ett svar på Värmdö kommuns besök i Georgien den 14-19 februari i år och syftar till att gå vidare med samarbetsprojektet som bl a innefattar demokrati, administration och rättssäkerhet. I ett senare skede kan samarbete kring näringslivsutveckling och turism också bli aktuellt. Det georgiska besöket omfattar även besök på Riksdagen och Länsstyrelsen i Stockholms län.

Värmdö kommun har länge haft ett bra samarbete med Georgien och georgiska besök har skett tidigare i kommunen, senast under 2004.

En artikel om besöket finns även i Värmdö Tidning nr 2/2006 som distribueras till alla hushåll i Värmdö under kommande vecka.

Läs mer:

Värmdö kommun

Batumi kommun

Batumi

Turista i Adzjarien

Regionregeringen


17 Apr, 2006

Stilla veckan inledd

Skrivet av georgien 20:17 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Religion

St Nino

Påsken är en viktig högtid för flertalet georgier och firas i år den 23 april. Att man firar påsken senare i år inom den kristet-ortodoxa tron beror på att man går efter en annan kyrkokalender än exempelvis den protestantiska. Veckan innan påsk är särskilt viktig för den kristna tron och under stilla veckan eller dymmelveckan som den kallas i Sverige, så hålls i regel sträng fasta som avslutas på påskafton. Många georgier besöker även sina bortgångna förfäder, släktingar och vänner på kyrkogårdarna kring påsk.

Georgien kristnades år 337 e. kr. av S:t Nino och huvuddelen av georgierna bekänner sig till den georgisk-ortodoxa tron. Många helgon finns avbildade på ikoner och bland dessa finns naturligtvis S:t Nino och S:t Göran som är Georgiens skyddshelgon.

Sankt Nino

Ortodox påsk

Ortodoxa kyrkan

Julianska kalendern

Påskens traditioner


14 Apr, 2006

Katie Melua släpper ny singel

Skrivet av georgien 22:35 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Katie Melua släpper en ny singel den 17 april 2006. Den nya singeln heter Spider's Web och finns redan att beställa över nätet.

Katie skänker alla intäkter för skivan till den brittiska avdelningen för Rädda Barnen, där hon utnämnts till utbildningsambassadör.

Katie Melua

Dagens Nyheter

Dramatico


14 Apr, 2006

Konstnären Lasha Matiashvili ställer ut i Upplands Väsby

Skrivet av georgien 15:54 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

Lasha Matiashvili

Den georgiske konstnären Lasha Matiashvili ställer ut på Väsby Konsthall i Upplands Väsby. Lashas deltagande har möjliggjorts av Ulf Abel, konstkännare, konsthistoriker och tidigare förste intendent vid Nationalmuseum. Utställningen invigs av Ricardo Donoso, konstnär och konstnärlig ledare vid Konstskolan.

Utställningen öppnar med vernissage på påskafton den 15 april 2006 kl. 12.00 - 16.00.

Adressen är Optimusvägen 12B i Upplands Väsby.

Utställningen pågår t o m den 20 april och återinvigs den 22 april kl. 12.00 tillsammans med verk av andra konstnärer i samlingsutställningen Arco Iris och pågår då fram till den 7 maj.

Öppettider:

Tis-Tors 12.00 - 17.00

Fre-Sön 12.00 - 16.00

Väsby Konsthall

Lasha Matiashvili

Sveriges Radio

Hitta dit:

Väsby Konstskola och Konsthall


14 Apr, 2006

Georgien - folkkärt i Estland

Skrivet av georgien 14:28 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Georgiska restaurangen Pirosmani i Tallinn

Under ett besök i Estland häromdagen träffade vi Iasha Kurshubadze, ordförande för Estnisk-georgiska föreningen Mamuli, som är en estnisk riksförening med bas i huvudstaden Tallinn. Han berättade ingående om föreningens verksamhet och historia, vilken bildades 1989 fast egentligen har anor ända sedan 1890. Mamuli har också samarbetat med Ando Kiviberg under Viljandi folkmusikfestival, där den folkkära manskören Ensemble Tbilisi har uppträtt flera gånger. Föreningen uppvaktade även Georgiens president Mikhail Saakashvili vid hans besök i Estland i oktober 2004. Förutom Mamuli finns ytterligare två georgiska föreningar i Estland, dels den Tallinnbaserade föreningen Iveria med Vladimir Zhuriari som ordförande och dels föreningen Ajaria med Suliko Tsutsunava som ordförande. Vi hoppas att kunna inleda ett djupare samarbete med de georgiska föreningarna kring Östersjön inom kort.

Estland och Georgien har haft nära relationer sedan 1880-talet då en stor grupp estländare fick ett rikt landområde och bosatte sig i Georgien, närmare bestämt i Abchasien vid Svarta havskusten. Flertalet av ättlingarna återvände till Estland i samband med oroligheterna i Abchasien i början av 1990-talet. Abchasienfrågan är därför en viktig utrikespolitisk fråga också för Estland. Den estniska regeringen godkände för ett par veckor sedan att Estland öppnar en ambassad i Georgien. Georgien har diplomatiska förbindelser med Estland via sin ambassad i Vilnius, Litauen.

Vi träffade även en mycket omtyckt georgiska i Tallinn, nämligen Maka Samkharadze, som äger Pirosmanirestaurangerna i staden där man bland annat kan få äkta georgisk ost, sulguni. De återvändande estniska ättlingarna från Georgien tog nämligen kor från Abchasien med sig hem. Har ni vägarna förbi och längtar efter georgisk mat så passa på att göra ett besök hos dem eller någon av de andra georgiska restaurangerna i Estland. Varför inte i samband med Tallinns jazzfestival som startar i morgon, där det populära georgiska jazzbandet The Shin uppträder den 27 och 28 april 2006.

Här kan man avnjuta georgiska maträtter:

Pirosmani

Suliko

Kamikadze Pub

Restoran Tbilisi

Georgiska föreningar i Estland:

Georgiska föreningar

Iasha Kurshubadze

Jazzfestivalen i Tallinn:

Jazzkaar

The Shin


9 Apr, 2006

Georgien-Sverige spelar EM-kval i volleyboll

Skrivet av georgien 01:13 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Sport

Levan Akhvlediani, ordförande för Georgiens volleybollförbund

Georgien möter Sverige i EM-kvalet i volleyboll för herrar den 13 maj 2006 i Tbilisi kl. 16.00 lokal tid. Returmatchen spelas i Sjöstadshallen i Stockholm den 21 maj kl. 14.00.

Kvalmatchen i Sjöstadshallen arrangeras av Bromma KFUK-KFUM Volleyboll och biljetter kan förbeställas via info@volleyboll.se alternativt köpas direkt på plats. Biljettpris för vuxna; 120 kronor, för barn under sju år; 20 kronor.

EM-kval för damer spelas den 18 maj i Tbilisi. Returmatchen i Sverige spelas i höst.

Vi hoppas att visumfrågorna för det georgiska landslaget har klarats ut den här gången så vi slipper några diplomatiska incidenter.

Svennska Volleybollförbundet

Sjöstadshallen

Europeiska Volleybollförbundet

Sandra Saakashvili-Roelofs

Svenska Volleybollförbundet


3 Apr, 2006

Georgien upprättar diplomatiska förbindelser med Sverige

Skrivet av georgien 20:17 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Politik

Amiran Kavadze, ambassadör

Georgiens president, Mikhail Saakashvili, har nominerat Amiran Kavadze till ambassadör i Konungariket Sverige och Republiken Finland. Amiran Kavadze har en lång diplomatisk karriär bakom sig och har tidigare varit Georgiens ambassadör vid Heliga stolen, Georgiens FN-ambassadör i Genève och t o m vice utrikesminister i Georgien. För närvarande tjänstgör han som Georgiens ambassadör i Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland samt Republiken Irland. Amiran Kavadze ersätts på posten av presidentens talesman Gela Charkviani.

Samtidigt nominerades Davit Kereselidze till ambassadör i Konungariket Danmark och Konungariket Norge. Han tjänstgör för närvarande chef för avdelningen för internationella ekonomiska relationer vid det georgiska utrikesdepartementet.

Det georgiska parlamentet fattar formellt beslut i frågan inom kort.

Ingen information om stationeringar eller tidpunkter finns ännu.

Georgiens ambassad i Sverige

Intervju med Amiran Kavadze

Georgien öppnar ambassad i Danmark


1 Apr, 2006

Georgien minns sovjetiska arméns massaker mot fredliga georgiska demonstranter

Skrivet av georgien 15:04 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Allmänt

Som alla andra år sedan den sovjetiska massakern mot fredliga georgiska demonstranter utanför parlamentet i huvudstaden Tbilisi den 9 april 1989 så minns Georgien sina döda hjältar och hedrar dem särskilt just den 9 april. Den fruktansvärda händelsen ledde till det definitiva slutet för kommunistpartiet i Georgien och till Georgiens frigörelse från Sovjetunionen den 9 april 1991.

Den sovjetiska arméns massaker leddes av general Aleksander Lebed som senare omkom i en helikopterkrasch.

Minns de döda georgiska hjältarna och hedra dem.

Läs mer:

Wikipedia

9 april 1989

Film 9 april 1989


1 Apr, 2006

Georgiskt bluesband till sommarens musikfestival i Frövi

Skrivet av georgien 13:31 | Permalink Permalink | Comments kommentarer (0) | Trackback Trackbacks (0) | Kultur

T. Blues Mob

Det georgiska bluesbandet T. Blues Mob kommer på allmän begäran till sommarens musikfestival vid Prästryggen i Frövi den 28-29 juli 2006. Genom Flashboda Bluesförenings försorg har bandet åter fått möjlighet att visa upp sig för den svenska publiken. Årets evenemang kan bli det sista på länge för T. Blues Mob eftersom visumansökningsförfarandet försvåras år för år för vanliga georgiska medborgare. Man kan anta att vissa länders migrationsmyndigheter har som mål att helt stoppa rörligheten mellan EU och länder utanför EU.

Bluesbandet har turnerat i större delen av Europa, inkluderande Sverige, Norge, Danmark och Finland.

T. Blues Mob består av Konstantin ”Koka” Tskitishvili (bas), Zauri Shavgulidze (sång, keyboard, gitarr), Georgi ”Gia” Salagishvili (trummor) och Tamaz Tkhinvaleli (sång, gitarr).

Välkomna till Sverige!

T.Blues Mob

Koka & T.Blues Mob

Nerikes Allehanda

Flashboda Blues